Vladimir Polovinát, a belgrádi Építészeti Kar asszisztensét csütörtökön meghallgatta a szabadkai ügyészség annak az incidensnek a kapcsán, amely szombaton este történt Szabadkán közte és Bogdan Laban polgármester között. Polovina a meghallgatás után közleményben fordult a nyilvánossághoz, amelyben leszögezte: azon az estén, amikor két ütést kapott, Szabadka polgármesterével volt, aki találkozóra hívta őt.

„A találkozó folyamán zömmel a polgármester beszélt: hosszú monológokat tartott, amelyekben a legsúlyosabb fenyegetésekkel és sértésekkel illetett, majd ezt követően Spasoje Vujović két ízben megütött. Ő nyilvánvalóan a polgármester utasítására tartózkodott a helyszínen. Arról, hogy verést kaptam-e, amiről az utóbbi napokban a médiában sok szó esett, a legpontosabban a szabadkai kórház jelentése tanúskodik: a látlelet leszögezi, hogy könnyebb sérüléseket szenvedtem azon az estén. Azt követően, hogy elmentem a rendőrségre bejelenteni az incidenst, a rendőrségen előbb feltartóztattak, majd előzetesbe helyeztek azzal a magyarázattal, hogy ellenem bűnvádi feljelentést tettek a polgármester biztoságának veszélyeztetése miatt. Tekintettel arra, hogy ez az eljárás folyamatban van, azt nem szeretném véleményezni“ – olvasható Polovina közleményében.

A fiatalember feltételezi, hogy a polgármestert negatív színben feltüntető plakátok, amelyek egy nappal korábban jelentek meg Szabadkán, voltak a vele folytatott beszélgetés és a polgármester erőszakos magatartásának kiváltói.

„Hangsúlyozom, hogy azok a plakátok lényegében csak a szabadkai Szerb Haladó Párt számos tagjának elégedetlenségét tükrözik. Az elégedetlenek közé tartozok jómagam is, már hosszabb ideje elégedetlenek vagyunk a Laban által irányított helyi vezetőség nagyképű, nemtörődöm és felelőtlen magatartásával. Vajon a FK „Bačka 1901″ erőszakos, hamis pecsét segítségével történt elorozása a bunyevác közösségtől, amely ezt a csapatot évtizedekig építette a valódi példa arra, hogyan kell vezetni a legrégebbi hagyománnyal rendelkező szerbiai klubot? Ráadásul ennek a klubnak az élére Spasoje Vujovićot helyezték – azt az embert, akitől az ütéseket elszenvedtem. A szabadkai Gyermekszínház gračanicai vendégszereplése, amelyet külföldi vendégeskedésként tüntettek fel, hogy magasabb napidíjakat lehessen kifizetni, az igazi módja a közpénzek elköltésének és az állami szuverenitás megőrzésének? A város vezetésében és a haladók helyi bizottságának működésében tapasztalható gondokról már korábban próbáltam beszélni a helyi vezetőkkel, azonban akkor Laban úr nem hívott találkozóra“ – állítja Polovina, aki elhatárolódik a helyi, de minden más politikai tényezőtől, akik „ezt a verbális és fizikai támadást azonnal megpróbálták kihasználni és megmutatni, hogy Bogdan Laban a haladók kizárólagos képviselője, magatartása pedig pártunk politizálásának példája“, ez a vélekedés ugyanis Polovinát sérti.

Polovina kiemelte: az SZHP szabadkai tagságának zöme tisztességes, becsületes emberekből áll, akik nem támogatják Laban városvezetői attitűdjeit, sem azt a nyelvezetet, amelyet a vele való kommunikációban használt.

Polovina javasolta, hogy „azok az ellenzéki urak, akik a szerb és a szabadkai médiában végigvonultak az ő esete kapcsán, kezdjenek politizálni“, az érdemeket pedig hagyják meg a haladóknak.

„Eddig is a köz érdekeit, egymás megbecsülését és a nyílt párbeszédet tekintettem az alapvető politikai értékeknek, amelyeket pártunk vezetése, illetve a Szerb Haladó Párt egésze is szorgalmaz, s úgy látom, ebbe a pártba Laban úr egyszerűen betévedt“ – zárul Polovina közleménye. A bántalmazott fiatalember egyébként az ügyészségi meghallgatás után nem kívánt válaszolni az újságírói kérdésekre, tudatja a gradsubotica.co.rs portál.