Hat szerb hagyományőrző-hazafias egyesület állt ki közös közleményben a Bogdan Laban polgármester által verbálisan megtámadott Vladimir Polovina mellett. Az egyesületek nevét szöveghűen szinte lehetetlen lefordítani, ezért álljanak itt eredetiben: Zavičajna zajednica Republike Srpske – Szabadka, Klub izbeglih, prognanih i doseljenih lica Zavičaj – Pacsér, Klub prognanih i doseljenih lica – Topolya, Srpski zavičajni klub Sloga – Szabadka, Udruženja Vrbljanaca – Szabadka és Zavičajno udruženja Dalmacija. (Ha olvasóink között akad nyelvész, aki lefordítja őket, neki megköszönjük, bár ezek így eredetiben „ütnek”.)

Közös közleményük szerint a Vladimir Polovina, a Republika Srpska nevű hazafias egyesület tagja támadás áldozata lett augusztus 28-án a Galleria szállodában, Bogdan Laban és néhány tanú jelenlétében.

Mint írják, Bogdan Laban példátlan módon igyekezett megosztottságot vinni közéjük és montenegrói testvéreik közé, ami eleve egy kudarcra ítélet kísérlet és biztosak benne, hogy nem Szerbia és a boszniai szerb entitás állami politikáját tükrözi.

A közleményben arról értekeznek még, hogy őseik, szülőföldjükön azt tanították nekik, legyenek humánusak, felelősek, függetlenek és szegüljenek szembe az igazságtalansággal, ők pedig épp ezt teszik. Ennek fényében pedig támogatást nyújtanak tagjuknak, Vladimir Polovinának, aki tudhatja, nincs egyedül ebben a harcban.

Az utóbbi évek során, amióta a Szerb Haladó Párt megerősödött Szabadkán, a fentiekhez hasonló egzotikus nevű szerb szervezetek egész sora jött létre, amelyek a volt Jugoszlávia különböző pontjairól idetelepült polgárokat képviselik, legalábbis nevükben. Az idén szeptemberben immár negyedik alkalommal szervezik meg a haladók védnöksége mellett a Zavičajni dani elnevezésű rendezvényüket.

A fenti közlemény és a világhálón az ügy kapcsán az utóbbi időben tapasztalt verbális adok-kapok alapján az tűnik kiviláglani, hogy ez az incidens mögött a Szerb Haladó Párt szerb és montenegrói „frakciójának” egyfajta összetűzése zajlik. Amire mondhatnánk, hogy az ő dolguk, csak az a baj, hogy ezt Szabadkán intézik.

A Laban-saga itt követhető nyomon:

A nagy Laban-dosszié

Az elmúlt két napban mindenki a szabadkai polgármester botrányáról beszél, amelyből gyorsan országos ügy lett. Ha valaki esetleg lemaradt volna a történésekről, annak összefoglaltuk egy helyen az ezzel kapcsolatos híreket.