Megharagudott a szerb államfőre Bogoljub Karić. A miloševići idők ismert bankárja és üzletembere, aki a közelmúltban tért vissza a szerbiai politikai színtérre, azért mérges, mert Aleksandar Vučić nem adott neki zöld utat a PKB megvásárlására, tudatja a Blic.

Karić a fejébe vette, hogy a versenypályázatot megkerülve veszi át Szerbia egyik legnagyobb és legrégebbi mezőgazdasági vállalatát, négyszer alacsonyabb áron, mint amennyit a cég valójában ér, potom 30 millió euróért.

Az üzletember, aki egyúttal a Szerbia Ereje Mozgalom vezetője is, a minap arra panaszkodott a barátainak: Szerbia elnöke nem engedi, hogy a saját feltételei mellett vegye át a PKB-t, állítja a napilap, amely azt is tudni véli: az ügy érdekében Karić fel is kereste Vučićot, de a találkozóról nagyon elégedetlenül távozott.

„Az államfő azt mondta neki, hogy a PKB eladása törvényes keretek között történik, tenderen választják ki a legkedvezőbb ajánlatot“ – írja a Blic.

A szerb kormány a PKB-t 145 millió euróra értékeli, Karić ajánlata ennek jóval alatta marad, alig 30 millt tesz ki. Az üzletember indoklása szerint pillanatnyilag nincs abban a helyzetben, hogy több pénzt fordítson a vásárlásra, de „annyi mindent tett már a hazáért“, hogy „megérdemli“ ezt az aprócska kedvezményt, illetve azt, hogy jótéteményeit így viszonozza Szerbia.

Karić a Blicnek megerősítette, hogy szeretné átvenni a PKB-t és azt is elismerte, hogy mérges, de azt állítja, haragja Vojislav Koštunica egykori kormányfőre irányul, akinek kabinetje erőszakkal elvett mindent, amit a Karić család évekig épített.

„Ma a családom az építőipar és a mezőgazdasági feldolgozóiparban szeretne érvényesülni. Meglátásunk szerint jobb, ha a PKB és más állami cégek a szerb üzleti elit kezébe kerülnek, mert az jobb, mintha kívülállók kapnák meg ezeket a vállalatokat“ – állítja Bogoljub.

Karić, aki egykoron fél Szerbiát birtokolta, aki ellen bűnvádi eljárás folyt, aki az igazságszolgáltatás elől előbb Fehéroroszországba, majd Oroszországba szökött, a közelmúltban tért vissza, amikor a Szervezett bűnözés elleni ügyészség tavaly decemberben megszüntette az ellene folyó vizsgálatot, a belgrádi Különleges bíróság pedig megsemmisítette a vele szembeni nemzetközi elfogatóparancsot.

A PKB (Poljoprivredni Kombinat Beograd) stratégiai befektetőpartnert keres. A mintegy 30 ezer hektáron elterülő vállalat kilenc gazdaságból áll, mintegy 30 ezer tojótyúkja, 8 ezer tehene, 6 ezer disznója van, kétezer embert foglalkoztat.