Az elmúlt két napban mindenki a szabadkai polgármester botrányáról beszél, amelyből gyorsan országos ügy lett. Ha valaki esetleg lemaradt volna a történésekről, annak összefoglaltuk egy helyen az ezzel kapcsolatos híreket.

Szabadka polgármestere: Megb…om az anyádat, betoncsizmákat kapsz (HANGFELVÉTEL!)

„Ülj le, kutya! A seggedet szétrúgom. Az anyádat megb…om. A fiammal foglak szétveretni!” Ezek a mondatok is hallhatók azon a hangfelvételen, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra az Espresso.rs portál. A felvételen Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és egy bizonyos Vladimir Polovina hangja hallható.

Laban: Szitkozódtam, de nem ütöttem

„Bocsánatot kérek Szabadka és Szerbia polgáraitól, amiért méltatlan szavakat használtam, noha az az ember semmi jót nem érdemel meg. Hibáztam és méltatlanul reagáltam. Még egyszer: bocsánatot kérek Szerbia és Szabadka polgáraitól” – tette közzé Bogdan Laban.

Brutális verésről beszél a család

Értesítjük a médiát és a nyilvánosságot, hogy Vladimir Polovina, a belgrádi Építészeti Kar asszisztense brutális verés áldozatává vált szombaton, augusztus 26-án a szabadkai Hotel Galleriában – olvasható abban a közleményben, amelyet Polovina családja tett közzé kedden. „Vladimir Polovinát több tanú előtt, Bogdan Laban szabadkai polgármester jelenlétében verték meg” – olvasható a közleményben, melyet az Espreso.rs tett közzé.

A VMSZ szabadkai szervezete nem tud napirendre térni Laban viselkedése felett

A Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai városi szervezete elhatárolódik Bogdan Laban viselkedésétől és kijelentésétől – mondta a Pannon RTV-nek Horvát Tímea. „Ülj le, kutya! A seggedet szétrúgom. Az anyádat megb…om. A fiammal foglak szétveretni!” Ezek a mondatok is hallhatók azon a hangfelvételen, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra az Espresso.rs portál.

Maglai: Laban szégyent hozott Szabadkára, Janković: Ez a szabadkai és országos hatalom tükre

Lemondásra szólította fel Bogdan Laban polgármestert Saša Janković a Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke és Maglai Jenő a Mozgalom a polgári Szabadkáért frakció vezetője. A Magyar Mozgalom székházában tartott közös sajtótájékoztatón Janković Laban megnyilvánulásáról azt mondta, ez a jelenlegi hatalom tükre, de semmiképp sem a város polgárainak tükre.

A haladók Saša Janković botrányos tervéről beszélnek

Sokkolta a Szerb Haladó Pártot Saša Janković botrányos tervének közzététele, amely szerint először meg kell ölni Aleksandar Vučićot, majd „le kell hugyozni” a sírját. „Saša Janković, a bűnözők védelmezője keddi szabadkai sajtótájékoztatóján azt mondta: megölni Szerbia elnökét, Aleksandar Vučićot mindennapi dolog, amely nem igényel semmiféle reakciót.

Laban-ügy: A gyűlöletbeszéd a mindennapok részévé vált

Szabadka polgármesterének viselkedése azt mutatja, meg, hogy egy, Branislav Nušić vagy Duško Kovačević által meg nem írt előadás az életünk – mondta az N1 tévé reggeli műsorában Vule Žurić író. Szerinte a politikai életben nem létezik a felelősség kérdése.

A Mozgalom a Polgári Szabadkáért bojkottálja a városnapot Bogdan Laban jelenléte miatt

Nem vesz részt a pénteki, szeptember elsejei városnapi díszülésen a Mozgalom a Polgári Szabadkáért frakciója. A szabadkai képviselő-testület legnagyobb ellenzéki tömörülése közleményt adott ki, amelyben jelzik, sem a díszülésen, sem a városnapi rendezvénysorozat más olyan programjain nem vesznek részt, ahol tervben van Bogdan Laban jelenléte is.

A rendőrség várakoztatta Polovinát, amíg nem érkezett meg a polgármester feljelentése

A bűnvádi feljelentés, amelyet Bogdan Laban, Szabadka polgármestere tett Vladimir Polovina, a megvert belgrádi egyetemi tanársegéd ellen, vélhetően az alatt az idő alatt íródott meg, amíg Polovina a rendőrségen ülve arra várt, hogy bejelentést tegyen az őt ért brutális támadás miatt, tudatja a Danas napilap.

Szerb egyesületek áltak ki Polovina mellett

Hat szerb hagyományőrző-hazafias egyesület állt ki közös közleményben a Bogdan Laban polgármester által verbálisan megtámadott Vladimir Polovina mellett. Az egyesületek nevét szöveghűen szinte lehetetlen lefordítani, ezért álljanak itt eredetiben: Zavičajna zajednica Republike Srpske – Szabadka, Klub izbeglih, prognanih i doseljenih lica Zavičaj – Pacsér, Klub prognanih i doseljenih lica – Topolya, Srpski zavičajni klub Sloga – Szabadka, Udruženja Vrbljanaca – Szabadka és Zavičajno udruženja Dalmacija.

Bogdan Laban a hátsó ajtón távozott az ügyészségről

A főbejáraton vonult be, majd a hátsó ajtón távozott a szabadkai Alapfokú Ügyészségről Bogdan Laban a város polgármestere, akit a Vladimir Polovina elleni fenyegetés ügyében hallgattak meg. A város első embere nyilvánvalóan így kívánta elkerülni az újságírók kérdéseit – írja a Magločistač. Laban reggel fél kilenc körül érkezett az ügyészségre.