Lemondásra szólította fel Bogdan Laban polgármestert Saša Janković a Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke és Maglai Jenő a Mozgalom a polgári Szabadkáért frakció vezetője. A Magyar Mozgalom székházában tartott közös sajtótájékoztatón Janković Laban megnyilvánulásáról azt mondta, ez a jelenlegi hatalom tükre, de semmiképp sem a város polgárainak tükre.

„A megvert személy a Szerb Haladó Párt tagja. Vajon hogyan viselkednek akkor az ellenzékkel, ha a sajátjaikhoz így viszonyulnak? – tette fel a kérdést a volt ombudsman, aki szerint ebben az országban a politikát az erőszak váltotta fel, a polgároknak kell erre nemet mondaniuk.

Saša Janković azt üzente a polgároknak, nem élhetnek félelemben, senki se lehet áldozat. Szerinte biztosan van még sok ilyen felvétel országszerte, de az emberek félnek nyilvánosságra hozni azokat. Minél inkább félnek, annál inkább támadni fogják őket, tette hozzá.

Maglai Jenő szerint az elmúlt 50 évben nem volt rá példa, hogy egy polgármester ilyen szóhasználattal élt volna, ezért lemondásra szólította fel Labant. Mint mondta, Laban megszégyenítette magát, pártját és Szabadkát is. Ez a polgármester valódi arca, most láthatjuk lecsupaszítva, ki és milyen módon uralkodik a városban. Maglai szerint Laban téved, ha azt hiszi, egy bocsánatkéréssel elintézheti az ügyet, a mozgalom a leváltását fogja követelni.

Felszólította az ellenzéket, hogy vessenek véget hallgatásuknak, egyeseket pedig azzal vádolt, hogy kereskednek a haladókkal, a ligásokra és a DP-re célozva. A VMSZ-t, mint a haladók koalíciós partnerét arra szólította fel, hogy követeljék Laban lemondását, ne csak elhatárolódjanak tőle.

A Demokrata Párt és a Mozgalom a Fordulatért (Pokret za preokret) közleményben ítélték el Laban megnyilvánulását.

A történet előzménye:

Szabadka polgármestere: Megb…om az anyádat, betoncsizmákat kapsz (HANGFELVÉTEL!)

„Ülj le, kutya! A seggedet szétrúgom. Az anyádat megb…om. A fiammal foglak szétveretni!” Ezek a mondatok is hallhatók azon a hangfelvételen, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra az Espresso.rs portál. A felvételen Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és egy bizonyos Vladimir Polovina hangja hallható.