„Bocsánatot kérek Szabadka és Szerbia polgáraitól, amiért méltatlan szavakat használtam, noha az az ember semmi jót nem érdemel meg. Hibáztam és méltatlanul reagáltam. Még egyszer: bocsánatot kérek Szerbia és Szabadka polgáraitól” – tette közzé Bogdan Laban.

„Valóban volt verbális összetűzésem Vladimir Polovinával” – erősítette meg Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és a Szerb Haladó Párt tisztségviselője az Insajdernek, ugyanakkor azt állítja, hogy fizikai leszámolás nem történt, noha a Szabad Magyar Szó által is közölt hangfelvételen egy pillanatban olyan hang hallatszik, mint amikor valakit pofoznak.

Vladimir Polovina ügyvédje azt mondta, Polovina elment a rendőrségre, hogy bűnvádi feljelentést tegyen a fizikai és verbális támadások miatt Laban ellen, de őt magát tartották ott előzetesben, védője szerint indoklás nélkül.

Az összetűzés okairól senki sem beszél.

A felvételen hallatszik, ahogyan egy férfi (akiről azt állítják, hogy Szabadka polgármestere) többek között halállal fenyegeti a másik férfit, akiről azt állítják, hogy Vladimir Polovina, a belgrádi Építészeti Kar tanára.

Laban és Polovina találkozója egy szabadkai szállodában volt, a városszerte kiragasztott, Labant rossz színben feltüntető plakátok miatt. A felvételen hallható, amint Laban megvádolja Polovinát, hogy részt vett a plakátragasztásban, amit a másik férfi nem is tagad.

Az Insajdernek Laban elmondta: nem hallotta a hangfelvételt, de azt megerősítette, hogy Polovinát megfenyegette a torka kitépésével. Ugyanakkor a polgármester azt állítja, halálosan nem fenyegette meg Polovinát. Meglátása szerint felelősség terheli, mert politikai tisztségviselőhöz méltatlan nyelvezetet használt.

„Nem méltó egy politikushoz, hogy ilyen szavakat használjon, de egyszerűen kiprovokálták belőlem. Hónapok óta tart ez az egész… Túlzásba estem. Eddig ilyet soha az életben nem tettem, de ez most minden határon túlment. A családomat fenyegetik… Ez nem tegnap kezdődött…” – mondta Laban.

A kérdésre, hogy mivel is fenyegeti Polovina, a szabadkai polgármester azt mondta: „Nem tudom, mi történik ezzel az emberrel. Ezek mocskolódások, amelyek miatt én már korábban feljelentést tettem. De hogy az egész várost teleplakátolja az Isten haragszik, Bogdan-feliratokkal… Sokkolt a dolog”.

A kérdésre, hogy lemond-e polgármesteri tisztségéből, Laban azt válaszolta: kész viselni a politikai következményeket, de a lemondásáról nem most fog dönteni.

Duško Kliska, Polovina védője az Insajdernek azt mondta: a bíró védencének megtiltotta, hogy nyilvánosan megnyilatkozzon csütörtökig, amikor meghallgatják a bírósági per tanúit.

Még mindig érthetetlen, miért került előzetesbe Polovina, aki bűnvádi feljelentést akart tenni Laban ellen a verbális támadás és a tettlegesség miatt.

„Ő feljelentést tenni ment a rendőrségre, ahol aztán a sértettből gyanúsítottat csináltak belőle. Ilyen nincs. Követeltem, hogy indokolják meg ezt a lépést, a rendőrség azt válaszolta, hogy az ügyészség hagyta jóvá az előzetesbe helyezést. Azonban az erre vonatkozó jóváhagyást nem tudták bemutatni kérésemre” – mondta az ügyvéd.

Laban azt mondja, ő is volt a rendőrségen, ahol meghallgatták, s csütörtökre behívták a bíróságra. Noha azt állítja, hogy Polovinát korábban nem ismerte, Laban azt állítja, bűnvádi feljelentést tett ellene még a szombati incidens előtt azok miatt a fenyegetések miatt, amelyekkel korábban Polovina őt vette célba.

Szabadka polgármestere: Megb…om az anyádat, betoncsizmákat kapsz (HANGFELVÉTEL!)

„Ülj le, kutya! A seggedet szétrúgom. Az anyádat megb…om. A fiammal foglak szétveretni!” Ezek a mondatok is hallhatók azon a hangfelvételen, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra az Espresso.rs portál. A felvételen Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és egy bizonyos Vladimir Polovina hangja hallható.