Nem először fordul elő, hogy a vajdasági magyar nyelvű tájékoztatási eszközök a magasabb közlekedési bírságokról szóló írásukban pontatlan határidővel riogatják az olvasókat.

Először az év elején történt meg, hogy az egyetlen vajdasági magyar nyelvű napilapnak a Hétvége mellékletének vezércikke szólt arról, hogy életbe léptek az ezer eurós büntetések. A témával a többi sajtótermék is elkezdett foglalkozni, így nem maradt más hátra, mint az, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) köztársasági képviselője, Pásztor Bálint avatkozzon közbe, és közölje a cáfolatot.

Pásztor Bálint: Nincs olyan törvény, amely ezer eurós bírságot írna elő közlekedési szabálysértésre :: Vajdaság Ma

A Szerb Parlament nem fogadott el olyan közlekedésbiztonsági törvényt, amelyben az szerepelne, hogy 1000 eurós pénzbüntetésekre számíthatnak a szabálytalankodó polgárok – tájékoztat facebook-profilján Pásztor Bálint VMSZ-es parlamenti képviselő.

Pár nappal ezelőtt olyan hírek is szárnyra keltek, hogy szeptember 1-től szigorodnak a közlekedési szabálysértések, azonban ez az információ is téves, ugyanis ez csak akkor történhet majd meg, ha a szerb szkupstina megszavazza a 2009-ben elfogadott közlekedésbiztonsági törvény kiegészítéseit és módosításait. A tervek szerint ez szeptember elején történik majd meg, s nyolc nappal azután, hogy megjelentették a Hivatalos Lapban, lép életbe. Szigorításról egyedül az autópályán a fizetőkaputól fizetőkapuig mért átlagsebesség meghatározásánál beszélhetünk, de ebben az esetben is talán pontosabb lenne a jelentős változást használni, mivel a szerb rendőrség szeptember 1-től kezdi el büntetni azokat az autósokat, akik az adott útszakaszt a 120 km-h-s átlagsebességnél gyorsabban tették meg.

Visszatérve a közlekedésbiztonsági törvény kiegészítéseire és módosításaira, a tervezet szerint hét olyan büntetés lesz, amelyért a legmagasabb kiszabható, 100 000-120 000 dináros büntetés jár majd.

Ezek a következők:

  • Annak a járműnek a megelőzése, amely megállt vagy lelassított azért, hogy a gyalogosokat átengedje a gyalogátkelőn
  • Bármilyen gépjármű vezetése jogosítvány nélkül akkor, amikor nem rendelkezik vezetői engedéllyel, mivel az okmányt a hatóság bevonta
  • Aki 12 évnél fiatalabb gyermeket szállít a sofőr helyén vagy olyan helyen, amely nem ülésre szolgál.
  • Aki visszautasítja, hogy a rendőr felkérésére adatokat szolgáltasson arról a személyről, akinek használatra odaadta a gépkocsiját, s aki azzal szabálysértést követett el
  • Ha valaki kísérettel rendelkező gépkocsisort előz meg, vagy ha nem tiszteli a vonatkozó szabályokat akkor, ha kísérettel rendelkező gépkocsisor éri utol vezetés közben (nem áll félre)
  • Ha valaki olyan személynek adja kölcsön a gépjárművét, aki olyan mértékig fáradt vagy beteg, hogy emiatt nem alkalmas a vezetésre, vagy olyan személynek, akinek nincs megfelelő járművezetői engedélye, esetleg annak érvényessége lejárt

A tervek szerint az alkoholos befolyásoltság alatt álló sofőröknek is többet kell majd fizetniük, s, ha elfogadják a módosításokat, akkor az eddigi megengedett 0,3-as véralkoholszint 0,2-re csökken.

 

KözségEgy adagot felvettek számaKét adagot felvettek számaHárom adagot felvettek száma
Nagykikinda78424.0756363
Magyarkanizsa1947170876
Zenta17161921266
Ada1634521678
Csóka1052517429
Törökkanizsa1083202716

Fotó: Piaxabay