Sokkolta a Szerb Haladó Pártot Saša Janković botrányos tervének közzététele, amely szerint először meg kell ölni Alеksandar Vučićot, majd „le kell hugyozni“ a sírját.

„Saša Janković, a bűnözők védelmezője keddi szabadkai sajtótájékoztatóján azt mondta: megölni Szerbia elnökét, Alеksandar Vučićot mindennapi dolog, amely nem igényel semmiféle reakciót. Saša Janković ma mindenkinek egyértelművé tette nemcsak azt, hogy támogatja legközelebbi munkatársát, Sеrgеj Trifunovićot, hanem azt is, hogy Trifunovićnak az államfő ellen irányuló fenyegetései nem igényelnek semmiféle további magyarázatot, hogy ez olyasmi, ami számára és munkatársai számára normális, megszokott és társadalmilag elfogadott. Azt követően, hogy Janković lakásában, az ő pisztolyával megölték az ártatlan Prеdrag Gojkovićot, a polgárok most láthatják, hogy Janković egyetlen valós terve és programja egy újabb gyilkosság, amelynek ezúttal az államfő lenne az áldozata. Ez a botrány mutatja meg a legjobban, hogy milyen is Saša Janković és mindazok, akik támogatják“ – olvasható az SZHP közleményében, melyet a párt kedden hozott nyilvánosságra.

Az ügy előzménye, hogy Sеrgеj Trifunović a minap a Twitteren reagált egy hírre, amely arra vonatkozott, hogy 2011-ben egy tizennégy éves fiú öngyilkos lett iskolatársai bántalmazásainak következtében, s hogy a fiú szülei hiába próbáltak igazságot szolgáltatni gyermeküknek, az ügy elévült, senki sem vonható miatta felelősségre.

Trifunović e hír kapcsán üzent Alеksandar Vučićnak és mindenkinek, aki hatalmon van, s ezt valóban nem szalonképes módon tette: „Mondd már, miféle GDP-ről beszélsz? Miféle gazdasági növekedésről és milyen bűnözés elleni küzdelemről? Le fogom hugyozni a sírotokat“ – olvasható Trifunović tweetjében, amely, szögezzük le, gyilkossággal való fenyegetést nem tartalmaz.

 

Azt pedig, hogy a Szerb Haladó Párt egészen sajátosan értelmezte megnyilvánulását, Trifunović egy újabb tweettel nyugtázta, amelyben kissé cinikusan azt mondja: „Akkor is szarást csinálok, ha a kisdolgomat akarom végezni”