Szerbiának egyértelműek ki kell mutatnia, hogy az Európai Unió felé fordult és késznek kell lennie arra, hogy külpolitikáját összehangolja az unió külpolitikájával – jelentette ki a litván külügyér.

„Pillanatnyilag éppen az ellenkezőjének vagyunk tanúi, hiszen az EU álláspontjaival való összehangolódás az utóbbi öt évben folyamatosan csökken“ – jelentette ki a Večernje novostinak nyilatkozva Linas Antanas Linkevicius, Litvánia külögyminisztere. A diplomáciai vezető a minap heves reakciókat váltott ki azon állításával, hogy az uniónak felül kell vizsgálnia bővítési politikáját azon államok esetében, akik nem osztoznak vele értékítéleteiben. „Kulcsfontosságú, hogy elkerüljük a kettős mércét a nyugat-balkáni államok és a Keleti Partnerség országai esetében“ – magyarázta álláspontját a litván külügyminiszter, aki szerint Szerbiától senki sem várja el, hogy szakítsa meg hagyományosan közeli kapcsolatait Oroszországgal. „Azonban ha a nemzetközi jogok megsértésével, ha valamely állam szuverenitásának és területi integritásának megsértésével szembesülünk, akkor egységesnek kell maradnunk. Szerbia egyes kijelentései és gyakorlati lépései, mint amilyen a szerb-orosz hadgyakorlat, kétértelmű üzeneteket továbbítanak az EU tagállamai felé“ – magyarázta a litván külügyminiszter.

„A bővítés minden egyes állam saját érdemeinek függvénye. Az integrációs folyamatok felgyorsításának lehetősége a szerb illetékesek kezében van. Ebben fontos szerepe van a jogállamiság megerősítésének és a Koszovóval való kapcsolatok rendezésének“ – mondta  Linas Antanas Linkevicius.

A Novosti korábban is közölt cikket, amelyben a lap azt állította, hogy az Európai Unió őszre fokozni fogja a Szerbia elleni nyomást, elsősorban az Oroszországgal való kapcsolatai miatt.