Így, augusztus végén, Zentán évente visszatérő téma, hogy kik is lépnek majd fel a városnap keretében. El kell ismerni, hogy az elmúlt években viszonylag kitettek magukért a szervezők (és a támogatók), és jobbnál-jobb fellépőkkel sikerült megörvendeztetni a zentaiakat. Koncertezett már itt a Plavi Orkestar, a Riblja Čorba, a magyar előadók közül pedig többek között az ünnepség keretében fellépett Rúzsa Magdi, s a fennállásuk tizedik évfordulóját ez évben ünneplő Budapest Bár is. A találgatások persze még jóval korábban elkezdődnek, s mindig akad egy városházán ténykedő bennfentes, aki megsúgja, hogy mely előadókkal is tárgyalnak a szervezők, illetve a legvégén pedig kik azok, akiket sikerült becserkészni és az észak-bácskai városba elhívni, hogy fellépésükkel emlékezetessé tegyék az ünnepi rendezvénysorozatot. Így ez évben is még a hónap elején kiszivárgott, hogy mely előadók koncertjein bulizhat a közönség a zentai csata 320. évfordulója jegyében megrendezésre kerülő össznépi banzájon.

Ezek pedig az idén Indira Levak, horvát énekesnő, a kétezres évek egyslágeres zenekarának a Coloniának egykori tagja és a magyarországi Republic zenekar lesz.

Az igényes könnyűzenét kedvelő emberben akaratlanul is felmerül a kérdés, hogy egy jubileumi ünnepségre nem lehetett-e volna egy kicsit színvonalasabb előadókat leszervezni? Mert a Youtube videomegosztón rákeresve az illető énekesnő nevére, a Pink és a Happy giccstévék által népszerűsített turbo folk, vagy diplomatikusabban fogalmazva folk-diszkó szerzemények ugranak elő. Megértem én, hogy ez az a zenei stílus, amely legjobban ecseteli a Zentán is hatalmat gyakorló Szerb Haladó Párt politizálását, s, hogy furcsamód éppen e párt színre kerülése óta kezdett balkanizálódni az európaiságára s magyarságára (egykoron) oly büszke törökverő város is, de akkor sem lenne szabad ízlésileg egyre alacsonyabb szintre süllyedni. A helyi hatalom másik alappillérének számító Vajdasági Magyar Szövetség zentai elöljárói persze jelen esetben is csendben szemlélik, s tűrik a haladók agymenését, s mind hangosabb törtetését, mert ugye, ezt rendelték el nekik Szabadkáról, amely már jóval korábban áldozatává esett a balkanizálódásnak. Különben meg, a jelenlegi Republic is, legendás énekesük, Cipő halála után manapság már csupán halovány árnyéka saját magának, s egyike azon zenekaroknak, amelyet lényegében a sajnos korán elhalálozott énekesük személye, megjelenése és tehetsége határozott meg és emelt ki a többi könnyűzenei előadó közül. Az apró különbség a Freddie Mercury halála után is koncertező Queen és a Republic között az, hogy amíg az angol zenekar a mai napig megtölt egy nagyobb méretű stadiont, addig a magyar zenekar egyedül különböző falunapok, sör-, és böllérfesztiválok „sztárfellépője”, márpedig a zentai rendezvénysorozat szervezőinek mielőtt összedugták volna kobakjaikat, el kellett volna dönteniük, hogy városnap szervezésébe fognak, vagy pedig inkább böllérfesztivált szerveznek. Mert az utóbbira tényleg ideálisak az idei fellépők, egy városnapi ünnepségen való fellépéshez viszont nem biztos, hogy méltóak.

Nyitóképünkön: Indira Levak