Magyarországon elsőként végzett mikroműanyag-vizsgálatot egy független laboratórium, és egyáltalán nem megnyugtató, amit a Tiszában találtak – írja a hvg.hu. A cikk szerint júliusban vettek mintát a folyó vizéből és kiderült, hogy jelentős, az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikroműanyag található a Tiszában is. Az eredmények szerint a Tiszában köbméterenként 4,9 darab 300 mikrométernél nagyobb, de 2 milliméternél kisebb, míg 62,5 darab 15 és 300 mikron közé eső részecske található.

Ezek az adatok a nemzetközi eredményekhez képest is jelentősek, hiszen a 300 mikrométernél nagyobb tartományban a Duna ausztriai szakaszán 0,3 részecskét, olaszországi tavakban 1-4 részecskét, míg a Rajna iparosodott szakaszán 15-20 részecskét mutattak ki köbméterenként.

A fenti adatok alapján valószínűleg több millió mikroplasztik úszik le a Felső-Tiszán óránként – tette hozzá a beszámoló.

A leggyakoribb kimutatott műanyagfajták a polipropilén, politetrafluoretilén (teflon) és a polietilén voltak. Az üledékminták eredményei alapján 1 kiló tiszai üledék átlagosan 1,76 darab mikroplasztikot tartalmaz.

Ebből az egy mérésből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, globálisan sem állnak egységes adatok rendelkezésünkre a mikroműanyag-szennyezés hatásainak felmérésére.

Ennek ellenére több tanulmányban is megkongatták a vészharangot, hiszen kimutatták, hogy bekerülhetnek az élőlények tápcsatornájába és szöveteibe, ott fizikai úton különböző elváltozásokat okozhatnak.

További kockázatuk a műanyaggyártás során használt adalékok (például a biszfenol-A, ftalátok) kioldódása, illetve a környezetben jelen lévő perzisztens (le nem bomló), valamint rákkeltő szerves szennyezőanyagok megkötése a mikroműanyagok felületén.