A Szerbiai Madárvédő- és Madárfigyelő Egyesület aktivistáinak a szendrői (Smederevo) rendőrség dolgozóival együtt sikerült megakadályozni egy illegális fürjvadászatot, amely során az elkövetők egyébként betiltott, elektromos csali segítségével próbálták lépre csalni a madarakat.

A madárvédők egy Szendrő közelében lévő falu környékén lévő termőföldeken bukkantak a kihelyezett három csalira, s a rendőrséggel együtt csapdát állítottak az orvvadászoknak, s elfogták az elkövetőket, akik közül az egyik az Osipaonica faluban tevékenykedő Pomoravlje Vadászegyesület vadőre volt. Rajta kívül a vadászegyesület három tagját is beidézték kihallgatásra.

A vadőr segítségével elkészített fürjcsapda

A fürjvadászat idénye egyébként országszerte augusztus elsejétől szeptember 30-ig tart, s a Szerbiai Madárvédő- és Madárfigyelő Egyesület adatai szerint Szerbia területén mintegy 800 darab elektromos csali van elhelyezve, amelyek fürjhangot adnak ki és a biztos halálba csalogatják a madarakat. Az aktivisták szerint az ilyen illegális berendezések segítségével tízszer több fürjet ölnek meg, mint legális vadászat útján, az így szerzett haszonról nem is beszélve. Máltán, Cipruson, és Olaszországban ugyanis ínyencfalatnak számít a madár húsa, amelyet darabonként 10 euróba is kerülhet. Ezért az illegális úton levadászott madarakat ezekbe az országokba csempészik, mivel a Szerbiában befogott vadak húsának a kiszállítását nem engedélyezik az európai állatorvosi előírások.

Szerbiában egyébként évente több mint 60 ezer fürj esik az orvvadászok áldozatává, legálisan pedig mintegy 45 ezer példány kilövését engedélyezik a hatóságok.