El tudja képzelni a kedves olvasó, hogy egy sportoló világbajnoki aranyérmet szerez, és szülővárosában nem a polgármester fogadja elsőként, nem a sportfelelős köszönti őt a város nevében, hanem egy párt székházába látogat el az újdonsült világbajnok?

Ha nem tudja, akkor költözzön Zentára, mert ott aztán minden lehetséges, ott minden megtörténhet. Még az is, hogy a város sportfelelőse, ebben az esetben Popov Danilo, aki a szerbiai polgárok adójából kapja a fizetését, nem a városházára hívja meg a világbajnoki aranyérmes birkózót, Nemes Viktort, hanem a párt székházába, és ott gratulál neki. De nemcsak ő tett így azok közül, akiket a szerbiai polgárok fizetnek, hanem Báló Tatjana, a zentai képviselő testület elnöke, Petar Terzić, a polgármester tanácsadója, és Győri István, Zenta város alpolgármestere. Az ő feladatuk egyértelműen az lett volna, ha már a szerbiai polgároknak köszönhetően kapnak a 48 000 dináros átlagfizetésnél magasabb bért, hogy a fogadást a városházán szervezik meg. Igen ám, de akkor nem lehetett volna a párt székházában fényképezkedni, és a fogadáson a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselőinek is jelen kellett volna lenniük. Ehelyett történt, ami történt, a Szerb Haladó Párt szépen kisemmizte a Vajdasági Magyar Szövetséget egy világbajnoki aranyérmes zentai sportoló fogadásából, így Ceglédi Rudolf polgármesternek nem maradt más hátra, minthogy lebattyogjon a zentai medencébe és ott délután megnyissa a nemzetközi tornát.

Tökéletes kör- és kórkép ez a zentai helyzetről: a haladók, ahol csak tudják és tehetik, megkerülik a VMSZ-t, amely kezd annyira súlytalanná válni Zentán, hogy síri csöndben nézi végig, ahogy egy világbajnoki aranyérmes, vajdasági magyar sportolót a Szerb Haladó Párt fogad elsőként.

Posted by OO Sns Senta Senta on Friday, August 25, 2017

Ha a felsorolt személyek nem érzik, vagy esetleg nem tudják, hogy az ő fizetésüket nem a Szerb Haladó Párt biztosítja, hanem a szerbiai adófizetők, akkor a történet még szomorúbb. Az pedig a legszomorúbb, hogy a VMSZ fülét és farkát behúzva, meghunyászkodva várja, hogy változzon a helyzet, miközben ők is tudják, hogy amíg Pásztor Istvánnak szüksége van a tartományi parlament elnöki posztjára, addig semmi nem fog változni. Azokról a magyarokról pedig, akik ehhez asszisztálnak, az utókor mond majd véleményt. Vagy a szavazópolgárok a következő választáson…

Vendégszerzőnk: Kecskés Géza

FRISSÍTÉS: Olvasóink jelezték, hogy a Szerb Haladó Párt által Nemes Viktornak adományozott emlékplaketten ott szerepel Zenta város címere, amit nem lehet engedély nélkül felhasználni, csakis az illetékes bizottság jóváhagyásával.

Nemes Viktor a világ tetején!

A világranglista nyolcadik helyén álló Nemes Viktor megnyerte a Párizsban zajló felnőtt birkózó-világbajnokságon a 75 kilogrammosok versenyét, így megszerezte pályafutásának első világbajnoki aranyérmét! Mint ahogy arról már beszámoltunk, a zentai Nemes az első fordulóban 2:1-re nyert az iráni Szajed Morad Abdvali, a riói olimpia bronzérmese, a világranglista második helyezettje ellen, utána pedig a kazah Makszat Jerezsepovot, Ázsia bajnokát győzte le 3:1 arányban.