A védelmi minisztériumban és a katonai objektumokban kerüljön a falra Aleksandar Vučić képe, mint annak idején Titóé, majd bizonyos helyeken Miloševićé. Ez a korszakalkotó ötlet nem más mint az államfő lelkes híve, Aleksandar Vulin fejéből pattant ki.

A legutóbbi államfő, aki ilyen módon építette saját személyi kultuszát, az a kilencvenes évek vezére volt, akit Vulin legalább annyira csodált, mint most Vučićot. Ő azt mondja, ennek semmi köze a szimpátiához. Szerinte Szerbia állam kultuszát kell felállítani.

Ana Brnabić kormányfőnek semmi ellenvetése nem lenne, ha Vučić képe felkerülne az állami intézmények falára.

„Azt gondolom, hogy folytatni kell a nemzeti jelképek, a címer és a zászló kultuszának erősítését, ez hiányzott a múltban, semmi kifogásom az ellen, hogy az elnök képe az állami intézmények falára kerüljön“ – mondta az N1- nek.

Mladen Šarčević oktatási minisztert az elnöki kép ifjúságára emlékezteti, szerinte a diákoknak más példaképre van szükségük, így Vučić helyett inkább Vuk Karadžić vagy Njegoš képét látná szívesen a tantermekben.

Žarko Trebješanin pszichológus szerint a védelmi miniszter kísérletéről van szó, aki szeretné megmutatni az elnök iránti lojalitását, különösen vitatható magyarázata, miszerint az állam kultuszának erősítéséről van szó.

„A kultusz istenítést, hódolatot jelent. Ilyen kultuszt ápolhatnak a sztálinista jellegű államok, de egy demokratikus országban erre semmi szükség” – mondja a professzor.

Miközben pedig Vulin az alkotmányra hivatkozik, a katonaságról szóló törvény világosan kimondja, hogy a katonaság tagjai nem függeszthetnek ki politikai jelképeket, az aktuális államfő pedig egyben pártelnök is.