Fergeteges Tisza-parti bulival ünnepli meg pénteken fennállásának két évtizedes évfordulóját az észak-vajdasági médium. A Panda Rádiót 1995-ben alapították, de az első adását 1997. szeptember 11-én sugározta, innentől datálják az intézmény születésnapját. Gyakorlati okokból viszont a születésnapi partit mindig augusztus utolsó péntekére szervezik meg.

A Panda Rádió alapítója Vladimir Janjatović fiatal kora óta foglalkozott rádióamatőrködéssel otthon és a rádióklubban egyaránt, ugyanis érdekelték a rádióhullámok. Saját diszkóklubot is működtetett, lemezlovasként is sikeres volt. Egy ideig a helyi kábelszolgáltatónál műszaki munkatársként dolgozott, abban az időszakban, amikor a magyarkanizsai kábeltelevíziós rendszert tervezték. Itt akadt a kezébe egy újság, amelyben felfigyelt egy újvidéki cég hirdetésére, amelyben rádió felszerelést, továbbá a technikai rajz kidolgozását is kínálták. Ekkortájt még nem sok magánrádió működött, de Vlado édesapjával felkereste a térségben működő állomásokat és ellátogatott ebbe az újvidéki cégbe is.

– A rádiót öcsémmel ketten alapítottuk meg, és kezdetben szüleink nagyon csodálkoztak is ezen a kezdeményezésen, de minden támogatást megadtak. Ez még az 1990-es évek elején történt. 1992-től kezdve három éven keresztül jártunk az illetékes szervekhez, hogy beszerezzük a szükséges engedélyeket. Nehezen lehetett ott labdába rúgni, mert úgy volt kitalálva, hogy az egyik dokumentumot nem adták ki a másik nélkül, azt a másikat pedig nem lehet beszerezni, amíg az első nem volt meg. Hetente kétszer jártunk Belgrádba, eredménytelenül. Ekkor úgy döntöttünk édesapámmal, hogy személyesen az illetékes miniszterhez fordulunk. Miután kiderült, hogy a tájékoztatási miniszter ugyanabból a horvátországi Likából származik, ahonnan édesapám is, azonnal elintézte, hogy mindkét dokumentumra megkapjuk a pecsétet – meséli Vlado.

1995-ben, amikor már minden engedélyük megvolt, megvették az adót és az antennákat. Egy nyaraláson ismerkedtek össze a szegedi Tisza Rádió munkatársaival, akiktől a stúdió berendezést kapták: a keverőpultot, a mikrofonokat, a CD lejátszót stb. A tornyot 1997 tavaszán állították fel, a műsor sugárzása pedig az év szeptember 11-én indult, gyakorlatilag hobbi rádióként, majd menet közben ezt folyamatosan fejlesztették. A kilencvenes évek végén Magyarországon megváltozott a médiatörvény, emiatt pedig a Tisza Rádió elveszítette a sugárzási engedélyt. A tőlük kapott technikai segítséget Vlado azzal hálálta meg, hogy a szegedi kollégák műsoraikat a Panda Rádió hullámhosszán sugározhatták tovább. Ennek az együttműködésnek azonban a NATO bombázások miatt vége szakadt.

Vlado négy éve ismerkedett össze Kiss Zenóbiával, akit feleségül is vett, és aki két éve járul hozzá nagymértékben a családi vállalkozás sikeréhez: műsort vezet, szerződéseket köt, ő a rádió marketingfelelőse és mindenben a férje segítségére van. Vlado most kizárólag a műszaki dolgokkal foglalkozik – mint mondja, ez az ő világa, amelyben otthonosan érzi magát.

– A rádió a legértékesebb kincsünk, amiért mindent megteszünk – magyarázza Zenóbia, aki korábban saját vállalkozást, egy kozmetikai szalont vezetett.  – Itt Kanizsán sok jó és kedves ember van. Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk a hallgatóktól és azt tapasztaljuk, hogy az üzletekben, vagy autóban ülve is minket hallgatnak. Külföldön is ismernek bennünket, amikor meglátják az autónkat, amelyen rajta van a Panda Rádió logója, sokan odajönnek hozzánk – teszi hozzá Zenóbia.

Németh Ernő egyedüli újságíróként dolgozik a Panda Rádióban, tavaly október óta, amikor Szabadkáról átkerült Magyarkanizsára, előtte 30 évig a Szabadkai Rádióban volt:

– Szinte még gyerekként kezdtem, s ott tanultam ki a szakmát, mondhatom, hogy a vajdasági magyar rádiós újságírás legjobbjaitól, Soltis Gyulától, Gubás Ágitól, Nagy Marikától, Rapos Icától, Németh Jánostól, Mácsai Tibortól, sorolhatnám még a neveket… Nem volt könnyű az újrakezdés. A Szabadkai Rádió szétverése törést okozott bennem. Azt az intézményt, amit kollégák generációinak sora épített velem együtt csaknem 50 évig, egyszerűen eltaposták. Szabadkán volt egy kapcsolati rendszerem. Tudtam, milyen ügyben kit lehet hívni. Itt szinte senkit sem ismertem. Ráadásul Szabadkán van a lakásom is. Nem nagyon volt hozzá kedvem, hogy a nulláról kezdjem ismét, de valamiből meg kell élni. De azután, amikor elkezdtem Magyarkanizsán dolgozni, rájöttem, hogy mégsem vagyok itt teljesen idegen. A magyar médiumokat tudósító kanizsai kollégák mindannyian a Szabadkai Rádió ifjúsági műsorában, a kezem alatt kezdték tanulni a szakmát. Jenei Klementina a Magyar Szó munkatársa, Stanković Ornela a helyi tévé riportere. Korábban pedig a Pandában dolgozott Tornai Erika, Novák Anikó, Magosi Andrea. Egyedül Bödő Sándor lóg ki a sorból. Mondtam is magamnak, Ernő, nem hiába éltél! – meséli Ernő, aki a Panda Rádióban most a híradót szerkeszti. Van napi öt negyedórás kiadás, meg reggel egy ötperces hírblokk. Ügyel arra, hogy mindig legyen benne egy interjú vagy riport helyi, vagy vajdasági magyar politikai, művelődési, illetve egyéb témákról. Rendszeresek az önkormányzati félórás riportműsorok, illetve a vasárnapi faluműsor. A szerkesztési elve az, ami a Szabadkai Rádió magyar adásának a főszerkesztőjeként is volt: nem csak a hatalom ért mindenhez, az ellenzéknek is lehetnek jó ötletei, illetve a hatalom sem csinál mindent rosszul, nemcsak az ellenzéknél lehet a bölcsek köve. A sárdobálás nem kerül be a műsorba, a konstruktív kritika igen.

–  Jó lenne, ha lehetőség lenne rá, hogy elhelyezkedjen itt néhány fiatal. Szeretném átadni nekik a tapasztalataimat. Úgy vélem, nem szégyen a tanulás. Mivel 10 éve már a Kossuth Rádiónak is az észak-bácskai tudósítója vagyok, tavaly részt vehettem egy egyhónapos intenzív képzésen. Moszkovits János szerkesztőnek köszönhetően Magyarország legkiválóbb beszédtanárai foglalkoztak velem az MTVA-ban. Már mind 80 közelében járnak, s nincs utánpótlásuk ott sem. Szerencsés voltam, hogy olyan dolgokat tanulhattam tőlük, amiről korábban még a Magyar Tanszéken sem hallottam. Szavaik a fülemben csengnek, s szeretném, ha néhány fiatal kollégát ilyen szempontból is tanítani tudnék. Nem szeretem bekapcsolni a vajdasági magyar rádiókat. Sok minden egyszerűen sérti a fülemet. Szeretném, ha a jövendőbeli pandás munkatársak, amikor mikrofon elé kerülnek, helyesen használnák, és szépen beszélnék a magyar nyelvet – teszi hozzá Németh.

Nemrég egy fiatal lány, Irena csatlakozott a Panda Rádió csapatához, ő a szerb nyelvű műsorokat vezeti.

A Panda Rádió a 103,5 MHz nemzetközi frekvencián, 100 kilométeres hatósugárban fogható. A felmérések szerint a térségben ez a második leghallgatottabb rádióállomás.

A rádió pénteken egy fergeteges bulit tart, melynek részletes programja megtalálható a Hol-Mi című programajánló rovatunkban.

Panda Rádió Születésnap