Szabadka legszeretettebb fesztiválja az Interetno. Az idén nevetségesen kevés pénzből, ennek ellenére az eddigieknél is látványosabb programokkal készülnek a fesztivál szervezői. A táncpanoráma beköltözik a Népkörbe, így már az eső miatt sem kell aggódniuk a látogatóknak, a záróceremónia a palicsi Nyári színpadon, a tűzijáték pedig a tóparton várja Etnopolis mindig vidám polgárait.

KICSIK ÉS NAGYOK KEDVENC FESZTIVÁLJA

Minden év augusztusában a világ Szabadkára érkezik. A látványos programpontokon kívül a gyermekprogramok azok, amelyek élettel töltik meg ilyenkor a várost. Polyák Izabella programszervezőtől megtudtuk, hogy az idén is lesz Aranykapu játszóház a város főterén. Augusztus 22-e és 26-a között a Népkör utazó játszóháza kiköltözik a városháza előtti füves területre, ahol minden délután 15 és 19 óra között kézműves-foglalkozással, népi játékokkal, gyermekkoncertekkel és előadásokkal várják a kicsiket. Mindennap más és más tematikus foglalkozást tartanak, és érdekesebbnél érdekesebb vendégek fordulnak meg a játszóudvarban. Mesét mond Toldi István kupusziai (bácskertesi) mesemondó, lesznek gyermekkoncertek, valamint most is sor kerül a kétévente megszervezésre kerülő Vajdasági Gyermek-néptáncegyüttesek Szemléjére. A minősítő jellegű megmérettetésen 13 vajdasági táncegyüttes mutatja be koreográfiáját augusztus 25-én 16 órai kezdettel. A szemlét az Örökség Gyermek-népművészeti Egyesülettel közösen szervezi meg a Népkör Magyar Művelődési Központ. A versenyre a Népkörben kerül sor, majd a gyermekcsoportok a térre vonulnak, és ott táncházba csalogatják a fesztiválozókat. Szintén augusztus 25-én kerül sor a Pávagála elnevezésű műsorra, ezen fellép a Fokos Zenekar, Csizmadia Anna, Berec András, Tintér Gabriella, valamint a Gyermekpáva tehetségkutatóban megismert Horváth Zalán Levente is. Az Interetno zárónapján a délutáni gyermekfesztiválon búcsúztathatjuk a nyári fesztiválszezont a palicsi Vigadóban, a Nagyteraszon és a tóparti park különböző pontjain lesznek majd gyermekprogramok, a több tucat helyszínen az Aranykapu, a zentai Mosolytenger, valamint a helyi játszóházak és sportegyesületek szórakoztatják a kicsiket 16 és 19 óra között.

A fesztivál hivatalos megnyitóját augusztus 23-án tartják a Népkörben, de már 22-én, kedden megkezdődik a programözön és a kirakodóvásár a város főterén. A pénzhiány miatt a táncpanoráma a Népkörbe költözik, de ez semmivel sem csorbítja az élményt, sem pedig a színvonalat – mondják a szervezők –, sőt, az idén már a rossz idő sem szakíthatja félbe a műsort. A tánccsoportok a főtérről vonulnak a Népkörbe, ahonnét magukkal csalogatják a közönséget is. A táncpanoráma továbbra is ingyenesen látogatható. A táncosok hét különböző országból érkeznek, Szerbiát is beleszámítva. A hét ország között van Chile, Paraguay, Honduras, Lettország, Mexikó, Magyarország, valamint több hazai táncegyüttes.

A koncerteket a Népszínház előtti színpadon kísérhetjük figyelemmel, mellette ismét a borudvar és a gasztrofalu kínálgatja a finomságokat. A fő „attrakció” itt a gulyás lesz, ezenkívül kürtőskalács, rétes és a vidékre jellemző finom falatok, valamint a régió legkiválóbb borai teszik feledhetetlenné a belvárosi nyári estéket.

Ritka az az alkalom, hogy üres kézzel térjünk haza az Interetno forgatagából, hiszen nehéz úgy elmenni a kézművesek portékái mellett, hogy ne akadna meg a szemünk egy-egy meseszép tárgyon, ékszeren vagy ruhán. Az idén is meghívás alapján érkeznek a válogatott népművészek, mesteremberek a fesztiválra, lesz fafaragó, gölöncséres, horgolók, kosárfonók, gyöngyfűzők stb.

A záróceremónia első ízben költözik ki a Szabadka melletti egykori fürdőváros nyári színpadára és a tó melletti sétányra. Ezen az estén a fesztiválklubot is a Vigadó teraszán rendezik meg az interetnósok, de az sem marad koncert nélkül, aki nem jut ki Palicsra, mivel a Népkörben is tartanak búcsúműsort augusztus 26-án.

A szervezők arra bíztatják a látogatókat, hogy váltsanak „útlevelet” az Etnopolisba, ugyanis ezáltal nemcsak egy jellegzetes, névre szóló emlékkel gazdagodnak, de így a részletes programot és a megváltozott helyszíneket is figyelemmel tudják kísérni az útlevélben található programfüzet segítségével, illetve a fesztiválklub programjai is ingyenesek Etnopolis hivatalos állampolgárainak. Útleveleket a készlet erejéig a belvárosi infópultnál válthatunk 200 dináros áron.

Az Interetno utolsó napján igeliturgiával köszönik meg az együtt töltött napokat. A Szent Teréz-székesegyházban megtartott istentisztelten a fellépő országok együttesei saját vallási énekeiket adják elő délelőtt 10 órai kezdettel. Ezt követően szeretetasztalt tartanak a Népkörben, ahol a szabadkaiak vendégelik meg a távoli országokból érkező táncegyütteseket. Bárki vihet süteményt, harapnivalót a „Vendégeljük meg a világot!” elnevezésű programra, a felajánlásokat jó szívvel fogadják a szervezők. A városban 20 órai kezdettel Tóth Bagi Csaba Balkan Union koncertje zárja az estét, Palicson pedig a már említett záróceremónia este fél nyolcas kezdéssel, és végül a tűzijáték teszi fel a koronát a táncfesztivál programjának csúcsára. A mulatság a Vigadó nagyteraszán ér véget a Chick Norris Band koncertjével.

A koncertek a nyitó- és a zárónapon 20 órakor kezdődnek, a többi napon pedig 21 órakor indul a mulatság a főtéren. A részletes programot megtalálják az Interetno holnapján, a belvárosi infópultnál, ahol útlevelet is válthatnak az Etnopolisba.

ANYAGI NEHÉZSÉGEK ÉS KREATÍV MEGOLDÁSOK

A Nemzeti Kulturális Alapnak hála a Pávagála és a gyermek-néptáncegyüttesek szemléje meg tudott valósulni – mondja Bodrogi Hajnalka főszervező –, ám a belvárosi táncpanorámáról le kellett mondanunk. A fesztiválnak ez a része maradt meg az eredeti formájában, amelyre – találékonyan – más forrásokból pályáztunk. Sajnos, azok a bizottságok, amelyek döntenek a fesztiválok finanszírozásáról, valószínűleg politikai okok miatt rendkívül alulpontozták ezt a fesztivált. Legnagyobb támogatónk, Szabadkai Város Önkormányzata 2017-ben úgy döntött, hogy a rendelkezésre álló összegeket az idén más módon osztja le, így az Interetno a korábbi évek költségvetésének csupán töredékét kapta a várostól. Az Interetno fesztivál a legalacsonyabban támogatott nagyrendezvények közé került Szabadkán, ennélfogva szinte a négy sarkánál fogva kellett kifordítani a fesztivált, hogy a pénzhiány ellenére tartalmas és minőségi maradjon a program. Szabadka 730 ezer dinárral járult hozzá a fesztivál megrendezéséhez, a kulturális minisztérium pályázatán 120 ezer dinárt kaptunk, a tartomány pedig kereken nulla dinárral járult hozzá az idei Interetno megszervezéséhez, ebből kell gazdálkodni, ami ugye, töredéke a korábbi évek költségvetésének – részletezi Bodrogi Hajnalka. Az anyaországi támogatásoknak hála, mégis megmarad valami a fesztivál fényéből. Úgy tűnik, Magyarországon még mindig megbecsülik a népi kultúrát, a hagyományokat, mindazt, amit a Népkör és az Interetno megpróbál visszacsempészni a mindennapokba. Büszkén mondhatjuk, hogy az anyaországi barátainknak hála sikerült életben tartani az Interetno fesztivált – fűzi hozzá.

Az Interetno tagja a CIOF világszervezetnek, ezért nem engedheti meg magának azt a felelőtlenséget, hogy a támogatások hiányában lemondja a fesztivál megszervezését, hiszen a távoli országok tánccsoportjai számítanak a fellépési lehetőségre. A CIOF-tagság egyfajta felelősséggel is jár – emeli ki Bodrogi Hajnalka –, hiszen már jó egy évvel a rendezvény előtt ígéretet teszünk arra, hogy fogadjuk a táncosokat, az országon belül utaztatjuk és elszállásoljuk, illetve vendégül látjuk őket. A tánccsoportok önköltségen utaznak el a rendezvényre, fellépti díjat sem kérnek, csupán egy kis zsebpénzt kellene biztosítanunk a számukra, de még erre sem futja. A táncosok egy éve készülnek hozzánk, nem mondhatjuk nekik, hogy az idén nem érkezett meg a várt támogatás, ne is jöjjenek Szabadkára, nem tudjuk fogadni Mexikót vagy Chilét… Valamilyen módon biztosítanunk kell a szállást és az étkezést – beszél a nehézségekről Hajnalka, aki szerint próbára tette a szervezőket az idei év, viszont a kreatív és felkészült csapat eredményesen vette az akadályokat.

Nagy szerencse, hogy kiváló szakmai partnerre leltünk Nebojša Daraboš úr személyében – teszi hozzá Bodrogi Béla, a Népkör főtitkára. Palics turisztikai fellendítésének egyik élharcosa segített abban, hogy a záróceremónia az idén az eddigieknél is szebb környezetben, a tóparton kerüljön megrendezésre. Igyekeztünk a legtöbbet kihozni a legnehezebb helyzetből is – mondja Bodrogi, aki hangsúlyozta, hogy a 16. Interetno nem jöhetett volna létre a régi, bejáródott, lelkes szervezőcsapat és az önkéntesek segítsége nélkül. Amikor megjelentek az elkeserítő pályázati eredmények, sokan mondták, hogy ne is kezdjünk bele a szervezésbe, de ebben a csapatban fel sem merült az, hogy ne legyen az idén Interetno. Mi itt a Népkörben úgy gondolunk egymásra, mint egy nagy családra, egy családban pedig nem szokás magára hagyni a 16 éves gyereket, még akkor sem, ha közel áll a nagykorúsághoz, hanem istápolják, támogatják, ahogyan mi is az Interetno fesztivált – fogalmaz Bodrogi Béla, aki azt üzente, mindazok, akik megpróbálják politikai okok miatt megölni ezt a fesztivált, a saját lelkiismeretükkel kell, hogy elszámoljanak, és a Jóisten előtt azzal, amit tesznek. A közönség azzal támogathatja az Interetnót, hogy részt vesz a programokon, és ismét megmutatja, hogy igazak a korábbi közvélemény-kutatások és statisztikák, amelyek szerint a környékbeli fesztiválok közül magasan az egyik legnépszerűbb az Interetno, amely valóban 0-tól 100 éves korig mindenkinek kellemes élményt nyújt, mielőtt véget érne az idei nyár.

Az írás a Családi Kör nyomtatott kiadásában jelent meg. Ha szeretné frissen olvasni szövegeinket, fizessen elő a Családi Körre.