Szent István napja, a magyarság egyik legjelesebb ünnepe éppen két lapszámunk megjelenése közé esett. Államalapító szent királyunk napja egyike azoknak az ünnepeknek, amelyeket minden magyar egyformán a magáénak érezhet. Ebben talán szerepe van a Szörényi–Bródy- rockoperának is, amely generációk számára jelentett meghatározó zenei és identitásélményt 1983-ban, amikor még nem volt „divat” és megengedett sem a nemzetben gondolkodás.

Szent István napja egyben az új kenyér ünnepe, a magyar állam megalapításának, nemzetünk születésnapjának az ünnepe, vagyis ez lehetne, ha nem lennének köztünk ünneprontók.

Az idén augusztus 20-án a kenyéráldás helyett sokkal inkább a kenyértörésre asszociálhattunk legnagyobb magyar pártunk palicsi ünnepségén, ahol Pásztor István éles szavakkal bírálta a vajdasági magyar politikai ellenzéket, kemény szavakkal és elutasítón szólt mindazokról, akik két éve mozgalomba tömörülve kerestek más utat a közösségi érdekérvényesítésre. A Magyar Mozgalom eközben Horgoson koszorúzott, kevesebb sörcsap és kevesebb érdeklődő mellett.

Ha pedig új kenyér, nem lehet elsiklani a mellett a tény mellett, hogy a vajdasági magyar lakosság jelentős része él mezőgazdaságból (és kevesebb politikából), ahonnan riasztó adatok érkeznek, az előrejelzések ugyanis legalább 30 százalékos terménykiesést jósolnak. Ezzel szemben a termelők azt mondják, nyilván átlagosan ennyi a kár, viszont őket nem az átlag érdekli, hanem a saját káruk, az pedig 70-80, sőt akár 90 százalékos is lehet. A mezőgazdaságot ért csapásról riportunkban olvashatnak. És ha már mezőgazdaság, akkor föld. Sürgősségi eljárásban vitatja meg a parlament a földtörvény módosítását, amely a külföldiek részére lehetővé teszi a földvásárlást. Ennek feltétele, hogy a külföldi, uniós állampolgár legalább 10 éve az adott önkormányzat területén éljen, hogy legalább három éve megművelője legyen a megvásárolni kívánt földterületnek, és rendelkezzen a szükséges gépekkel. A honatyáknak azért ennyire sürgős meghozniuk a döntést, mert ez a társulási és stabilizációs megállapodás egyik kitétele. Mindez azonban a magánszemélyekre vonatkozik, a külföldi cégek ugyanis most is megvásárolhatják az itthoni mezőgazdasági vállatokat vagy gazdaságokat, úgyhogy gyakorlatilag már most is folyik a vajdasági föld kiárusítása. Amelyet, az ünnepi beszédek üzenete szerint, nem lenne szabad elhagynunk.