A Galllup közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy Szerbiában a lakosok 46 százaléka, vagyis valamivel kevesebb, mint a fele készen áll arra, hogy háborúzzon az országáért.

Ha csak az európai országokat vesszük figyelembe (az Európához és Ázsiához is tartozó Grúzia és Azerbajdzsán nélkül), úgy az első helyen a finnek szerepelnek, ahol a megkérdezettek 74 százaléka válaszolta azt, hogy harcolna az országáért. Egy százalékkal gyengébb eredményt értek el a törökök, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára az ukránok állhatnának fel, mivel a megkérdezett személyek 62 százaléka menne háborúba Ukrajnáért. A negyedik helyre az oroszok futottak be (59 százalék), míg az ötödik helyen Koszovó áll (58 százalék), amelyet Bosznia-Hercegovina és Svédország követ (55-55 százalék), majd következik Görögország (54 százalék), Lengyelország (47 százalék) és a tizedik helyen áll Szerbia, 46 százalékkal.

A lista utolsó helyén a hollandok állnak, mivel a megkérdezettek 15 százaléka mondta azt, hogy fegyvert fogna az országáért, de nem sokkal harcosabbak tőlük a németek (18 százalék), a belgák (19 százalék), az olaszok (20 százalék), a spanyolok (21 százalék), a spanyolok és az osztrákok (21-21 százalék), a csehek (23 százalék)…

A felmérés során 2014 szeptembere és decembere között 62 398 embert kérdeztek meg: harminc országban a helyszínen folytatták le a kérdezést, 12 országban telefonon, 22 országban pedig interneten.
A „világranglista” élén a marokkóiak és a fidzsi-szigeteki lakosok állnak 94-94 százalékkal, őket követik a pakisztániak és a vietnamiak (89 százalék), valamint a bangladesiek (86 százalék). A lista alján a japánok vannak, akiknek mindössze 11 százaléka háborúzna az országáért.