Szerbiában a 2016-os évben a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények 1/3-át vajdasági fiatalok követték el. A tartomány területén tavaly összesen 1312 bűncselekmény kapcsolódik a tartományban élő kiskorúakhoz.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint a 14 és 18 év közöttiek Vajdaságban négy gyilkosságot követtel el, 798 esetet jegyeztek fel, amikor vagyon elleni bűncselekményt követtek el (525 esetben loptak), valamint 29 olyan esetet regisztráltak, amikor olyan gépjárművet vezettek, amelyek nem az ő tulajdonukban volt.

Fokozott aggodalomra ad okot, hogy a multikulturális és toleráns Vajdaságként emlegetett tartományban szinte minden bűncselekmény – a statisztika szerint 14-ből 13 – amit nemzeti, faji és vallási gyűlölet, illetve türelmetlenségi alapon elkövetett bűncselekmény vajdasági fiatalhoz fűződik.

Az, hogy az erőszak további erőszakot szül, és, hogy a családon belüli erőszak nemcsak Vajdaságban, hanem Szerbiában is óriási probléma, a 2016-os adatok is alátámasztották, ugyanis Vajdaságban 30 olyan esetet jegyeztek fel, amikor a családon belüli erőszak elkövetői kiskorúak voltak.

Stevan Krstić, aki korábban az újvidéki rendőrség parancsnoka volt, néhány évvel ezelőtt már rámutatott arra, hogy Szerbia összes városában folyamatosan nő a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma, s ezt a problémát a rendőrség egyedül nem tudja megoldani. Krstić szerint a rendőrség a legtöbb esetben már csak a következményekkel találkozik, ezért nagyon fontos lenne a megfelelő koordináció azon intézmények között, akik a fiatalokkal foglalkoznak.

Az országos adatokat figyelembe véve, tavaly 3634 bűncselekményt követtek el fiatalkorúak, ami több mint az előző két évben. A gyilkosságok, testi sérülések, verekedések száma az elmúlt öt évben is magasabb lett: 2012-ben 451 ilyen bűncselekményt jegyeztek fel, 2016-ban pedig 535 ilyen eset került be a statisztikai hivatal adattárába.

Nebojša Stefanović, Szerbia belügyminisztere június közepén azt nyilatkozta, hogy a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények 22 százalékkal csökkentek az országban. (Forrás: 021.rs)