A Kárpát-medence kenyereként egy 300 kilogrammos cipót sütöttek a pékek Szent István napjára Szolnokon, amelyet felszentelése után szétosztanak az ünneplők között – közölte a főszervező, a Szolnok Televízió Zrt.
A kenyeret a sepsiszentgyörgyi Diószegi László mesterpék vezetésével Beregszász, Komárom, Zenta, a lengyelországi Tarnów és a magyarországi Lipót pékmesterei a szolnoki ruhaipari szakközépiskola péktanulóinak közreműködésével dagasztották, gyúrták egybe szombaton a Szolnoki Művésztelepen, ahol négy évvel ezelőtt épült meg Közép-Európa legnagyobb székely kemencéje.
A cipó készítéséhez alföldi lisztet, beregszászi vizet, zentai kovászt, komáromi burgonyát és parajdi sót használtak.
Az alapanyagokat küldő településekre Szolnokon készült 50 kilós kenyeret szállítanak.
Vasárnap délelőtt ünnepélyes keretek között veszik ki a kemencéből a 300 kilós Kárpát-medence kenyerét, délben pedig a Vártemplomban tartott szentmise után megszentelt cipókat osztanak szét a hívők között. Este a 300 kilogrammos kenyeret a Tisza-parton szentelik meg, majd osztják szét a jelenlevők között.
Szolnok városa és a Szolnok Televízió 2011-ben indította útjára hagyományteremtő céllal a Nemzet kenyere (2013-tól a Kárpát-medence kenyere) címet viselő programsorozatot, amelynek központi eseménye a határokon átívelő összefogással készülő, rekordméretű kenyér megsütése és megszentelése.

Pékek kaparják le a Kárpát-medence kenyerének kérgét a Szolnoki Művésztelep kemencéje előtt 2015-ben – MTI Fotó/Bugány János: