Hétfőtől az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatához tartozó országokban, így Szerbia közutain is fokozott sebességmérés kezdődik, amelynek részeként a szerbiai rendőrök először próbálják ki azt az ötven radart is, amelyek éjszaka is képesek meghatározni a sebességet – mondta Boban Milinković, a szerb belügyminisztérium közlekedésrendészeti igazgatóhelyettese, aki szerint ezúttal külön hangsúlyt fektetnek majd az éjszakai ellenőrzésekre, lévén, hogy az új radarok ezt lehetővé teszik.

„A sebesség mellett ellenőrizzük majd a sofőrök alkoholfogyasztását is. Az elmúlt két évben a szerb utakon 1206 ember vesztette életét közlekedési balesetben, ebből 244 olyan szerencsétlenség során halt meg, amelyben a résztvevők valamelyike ittas volt” – mondta Milinković.

Szerbiában évente átlagosan 50 000 gépkocsivezetőt zárnak ki ideiglenesen a forgalomból azért, mert a vérükben a megengedettnél magasabb véralkoholszintet mérnek, míg közülük tízezer annyira részeg, hogy kijózanítóba kell küldeni.