Váratlan látogatást tett az építésügyi miniszter az Ub és Obrenovac között épülő autópálya-szakasznál és felettébb elégedetlen volt a látottakkal, jelenti a B92.net.

Zorana Mihajlović kijelentette: elege van abból, hogy az építési területeket bejelentett, tervezett látogatásai előtt „megfelelően előkészítik“, s leszögezte, hogy minden cég kénytelen lesz tiszteletben tartani a határidőket és az elvárt minőségben teljesíteni a vállaltakat, különben büntetést kell fizetniük. „Ma ezen az útépítési szakaszon annyi munkás volt, hogy egy kezemen meg tudtam őket számolni“ – mondta a miniszter, emlékeztetve: hétköznap és szombaton 7-19 óra között kell dolgozni az építkezésen, vasárnap pedig 7-13 óra között, s megengedhetetlen, hogy egyesek nem tisztelik a szerződéseket.

A miniszter azzal indokolta be nem jelentett látogatását a 26.2 kilométer hosszúságú épülő útszakaszon, hogy szerette volna látni, milyen mértékben teljesítik a kivitelezők (a Sandong kínai vállalat és a hazai cégek) kötelezettségeiket. „Fél éve hallgatom a kivitelezőket az értekezleteken, amint azt bizonygatják, hogy minden rendben van, a munkálatok a terv szerint haladnak, hogy időre befejeznek mindent. Aztán a terepen valami egészen mást látok. A kínai cég és a hazai alvállalkozók ilyen hozzáállásával nem lehet elégedett sem a szerb kormány, sem a kínai nagykövetség, sem Kína mint jelentős partnerünk az infrastrukturális beruházásokban“ – szögezte le Mihajlović.

A miniszter elmondta: a fővállalkozó megkapta a szerződésbontás előtti utolsó figyelmeztetést, mert Szerbia elkötelezte magát ezen útszakasz kiépítése mellett. „Ez az út Szerbia polgárainak pénzéből épül én pedig nem fogom megengedni, hogy egyetlen dinárt is más hibái miatt költsünk el“ – mondta Mihajlović, aki arra is figyelmeztetett: a meglátogatott útszakaszon lényegesen könnyebb építkezni, mint a grdelicai szorosban, a 10-es közlekedési folyosó egyik szakaszán, ahol a munkások éjjel-nappal dolgoznak, hogy határidőre befejezzék az építkezést. „Ha Grdelicában éjjel-nappal képesek dolgozni, akkor szégyen, hogy itt még nappal sincsenek munkások. Mi mindent biztosítottunk, amire szükség volt, mindent időben kifizettünk, most pedig a kivitelezőkön a sor, hogy elvégezzék a feladat rájuk eső részét. Aki nem dolgoznik minőségesen, aki nem fejezi be a munkát határidőre, biztosan nem kap több megbizatást az államtól“ – emelte ki a kormány alelnöke.