Államalapító Szent István királyunk napja alkalmából a Vajdasági Magyar Szövetség központi ünnepségét szombaton tartotta Palicson. A rendezvényen Magyarország képviseletében Simicskó István honvédelmi miniszter volt jelen, mellette beszédet mondott Pásztor István, a VMSZ elnöke is.

Simicskó István ünnepi köszöntőjében kiemelte a szülőföld fontosságát, s arról beszélt: nagy jelentősége van annak, hogy a szerb kormány felismeri és elismeri a Szerbiában élő magyar közösség identitását, tudását, tehetségét. „A szerb és a magyar kormány maximálisan törekedik arra, hogy jó együttműködést alakítsunk ki. Számos közös találkozási pontunk van, a közös érdekeket és veszélyeket is felismertük. Önök jó úton járnak, s nagyon komoly eredményeket értek el abban, hogy a többségi szerb nép elismeri és méltányolja a magyar közösség tehetségét, haladjanak továbbra is ezen az úton. Ebben Magyarország minden segítséget megad“ – emelte ki a tárcavezető.

A rendezvény mottójául Illyés Gyula szavait választották a szervezők: A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol. Pásztor István e gondolat köré szerveződő beszédében kiemelte: a magyarság több, mint egy évezrede ünnepli identitását és élni akarását, s hozzátette, a jövőben is küzdeni kell azért, hogy ez így is maradjon. „Csak a mély gyökerekkel bíró fának van reménye arra, hogy új ágai nőnek, hogy a meglévők megerősödnek“ – emelte ki a VMSZ elnöke, megemlítve a zentai fogadalmi templomot, a nagybecskereki zárdát a Szent Teréz-székesegyházat, a képzőközpontot (ahol magyar nyelven lehet másoddiplomához jutni már az idei évtől kezdődő oktatás keretében), a doroszlói Szentkutat, a szabadkai Zsinagógát, a médiaházat, a tanítóképző épületét, a parókiákon magasodó közösségi épületeket, a maradéki óvodát, a Tanyaszínházat. „Ha ezekre gondolok, akkor tudom, hogy azt valósítjuk meg (Magyarország nemzeti kormányának támogatásával), amit a vajdasági magyar közösség, a mindenkori vajdasági magyarok elvárnak tőlünk. Amire mandátumot adtak nekünk“ – emelte ki Pásztor István.

Pásztor arról is beszélt, a társadalmi mozgások olyanok, hogy minden cselekmény viszontcselekvést eredményez: „2014 végére körvonalazódott, hogy a magyarországi politika hatására egységes mederbe terelt rombolási kísérlet indult útjára“ – mondta, párhuzamot vonva a magyarországi ellenzék és a vajdasági magyar ellenzéki mozgalom között. Meglátása szerint ezen megmozdulások célja, hogy megbontsák a nemzeti egységet, nem pedig a sokszínűség és a sajtószabadság biztosítása, ahogyan azt az ellenzék állítja. Pásztor a nemzeti egység megbontói közé sorolta a „migránsoknak vizet vivőket”, akik állítása szerint ugyancsak a nemzetpolitika ellenségei. A VMSZ elnöke szerint nem baj az, hogy megjelent a határon túli ellenzék, hiszen „így legalább látszik, hogy ki mit képvisel, ki gondolja úgy, hogy tüntizni kell, és ki az a néhány tíz politikus, aki nem ért egyet a VMSZ és a Fidesz politikájával“. Szánalmas báboknak nevezte a vajdasági magyar ellenzéket, mondván, hogy az itteni mozgalom magyarországi ellenzéki mintára működik. A magyar médiának címezve kijelentését Pásztor azt is elmondta: ha a vajdasági magyar politikai párt vezetői a Fidesz megbízottjai, akkor a VMSZ tudja, hogy jó úton halad.

A VMSZ elnöke arról is beszélt: a vajdasági magyarság ünnepként éli meg a jövő évi magyarországi választásokat, mert egy felelős döntés részesei lehetnek, s hozzátette: a VMSZ azért fog dolgozni, hogy a vajdasági magyarok minél nagyobb számban vegyenek részt a választásokon.