Szerbia még idén gőzerővel nekilát a kínai háttérrel épülő Belgrád-Budapest vasút-korszerűsítés rá eső részének. Pekingben úgy látják, hogy jól halad a projekt, amely a kínai áruk özönlésének útvonalába helyezi Magyarországot, ám szakértők szerint ennek ellenére nem éri meg az árát, tudatja a napi.hu portál.

A magyar-szerb vasútvonal első szakaszának építése már novemberben elkezdődik – adta hírül a chinadaily.com, Kína hivatalos többnyelvű újságjának internetes oldala az ezzel kapcsolatos hivatalos szerb bejelentést. Az építkezés megkezdéséről Zorana Mihajlovic szerb miniszterelnök-helyettes beszélt, aki egyben az infrastruktúra és a közlekedés felelőse a belgrádi kormányban.

A sajtóorgánum emlékeztet arra, hogy a 350 kilométer hosszú vonal újjáépítése egyben a kínai vasútépítő cégek európai bemutatkozása. A szakaszból 166 kilométer esik Magyarországra, amellyel kapcsolatban már zajlanak az előkészítő munkák. A maradék Szerbiában fut. A tervek szerint a szerelvények 200 kilométer/órás sebességgel fognak rajta közlekedni, amivel a menetidő nyolc óráról két és fél órára csökkenhet.

Kína és Szerbia még az év vége előtt aláírhatja azt a megállapodást, amely a beruházás második szakaszának feltételeit rendezi – jelentette ki párhuzamosan a miniszterelnök-helyettes bejelentésével Li Man-csang, Kína belgrádi nagykövete. A Belgrád-Budapest vasúti szakasz része a pekingi vezetés selyemút-tervének, amelynek lényege, hogy a kínai áruk részben vagy teljesen a szárazföldön jussanak el az európai piacokra. Ezen a vonalon a görög kikötőkben kihajózott konténereket szállítanák tovább.

Az eredeti vasúti összeköttetés a szerb és a magyar főváros között a XIX. század végén épült meg. A mostani fejlesztésben részt vevő három ország vezetője 2013 novemberében írt alá szándéknyilatkozatot a projektről, amelyet nagyjából egy évre rá hivatalos megállapodássá emeltek. A magyar szakaszt kínai hitelből építik. A korábban 500 milliárd euró körüli összegre becsült költségeket jelenleg már 750 milliárdra teszik.

A korábbi hírek szerint a magyar oldalon csak a tendereztetés, a tervezés és a kivitelés három évig tarthat. További sajtóhírek arról szóltak, hogy az Orbán-kormány kínai kivitelezőkre bízná a magyarországi szakasz felújítását, miközben magyar cégek is meg tudnának birkózni a feladattal. A finanszírozásban nem lesz EU-s pénz, aminek egyesek szerint részben az lehet az oka, hogy így nem kell elszámolni a költségekkel Brüsszelnek, emeli ki a napi.hu