Donald Trump feloszlatott két ipari tanácsadó testületet, amelyekben olyan amerikai óriáscégek vezetői ültek, akikkel az elnöki kabinet rendszeresen egyeztetni tudott a gazdaságot érintő kérdésekben.

A charlottesville-i merénylet után annyi vezérigazgató lépett ki ezekből, hogy már nincs értelme azokat fenntartani Trump szerint.

Nyolc cég hagyta ott a két testületet, miután közölték, hogy az elnök rosszul kezeli a szélsőjobboldali, fehér felsőbbrendűséget hirdető gyűlöletcsoportokat. Ezzel arra utaltak, hogy Donald Trump képtelen egyértelműen elítélni a szombaton egy 32 éves antifasiszta jogászlány meggyilkolásával végződő tüntetést szervező szélsőjobboldaliakat, ide értve az alt-right mozgalmat, aminek az elnök sokat köszönhetett az elnökjelölti kampányában.

Trump mellett tüntet a Ku Klux Klán

Utcai összecsapásokká fajult a fehér szuprematisták, neonácik, az ún. alternatív jobboldal ( alt-right) és a Ku Klux Klán kétnapos felvonulása a polgárháborús amerikai Dél egykori vezérállamában. A Virginiai Egyetemet még Thomas Jefferson, az USA harmadik elnöke alapította 1819-ben Charlottesville-ben. A tüntetést Richard Spencer, az alternatív jobboldal washingtoni központjának a vezetője szervezte.