Miközben dúl az országban az IKEA-láz, köszönhetően annak, hogy 12 évnyi előkészület után a svéd vállalat végre Szerbiában is megnyitotta első áruházát, a Facebookon jelent meg egy fotó, amelyen ugyanaz az íróasztal látható, csak épp nálunk jóval drágábban, mint Németországban.

Mivel az ember nem ül fel elsőre a közösségi oldalon terjesztett információknak, végigkattintgattuk az európai országok IKEA-honlapjait és meggyőződhettünk róla, hogy az árkülönbség reális.

Ugyanaz a Hemnes nevű íróasztal a szerbiai IKEA áruházban 29.999 dinárba vagyis 250 euróba kerül, míg Németországban ehhez az asztalhoz 199 euróért juthatunk hozzá, Hollandiában pedig még olcsóbban, 179,10 euróért.

Felvetődik a kérdés, hogy miért van ez így. Kapásból azt a választ tudjuk adni, hogy mivel a helyszínen is megjelent hőn szeretett Vučić elnökünk, aki személyes érdemeként tálalt ezt az áruháznyitást, nyilván az ő szavait követte a svéd vállalat. Ő pedig elmondta, hogy nálunk nincs munkanélküliség, európai szinten a leggyorsabb a gazdasági növekedés és az átlagbérek is őrjítő tempóban növekednek. Így aztán a svédek úgy gondolhatták, hogy ha ez egy ilyen gazdag ország, itt akciókra sincs szükség, mint a hanyatló Nyugaton, ezért aztán felárazták az íróasztalt.

Olvasóinknak pedig csak egy dolgot tudunk tanácsolni: vásárlás alkalmával nézzenek szét, lehet, hogy jobban megéri a nyáron hazalátogató, Nyugaton élő rokonnal hozatni egy íróasztalt, amely bedobozolva nem is foglal akkora helyet.