Minden katonaviselt felnőtt szerbiai férfi számíthat rá, hogy behívják katonai gyakorlatra, ez alól a külföldön élők sem kivételek – írja a Dnevnik.

Minden 18 és 65 év közötti polgárnak kötelessége volt bejelentkezni a katonai nyilvántartásba, ezzel pedig hadkötelesek lettek, attól függetlenül, hogy leszolgálták-e a sorkatonai szolgálatot vagy sem. Ha egy hadköteles személy ideiglenesen külföldön tartózkodik, ettől még megmarad a hadkötelezettsége, ami magába foglalja azon kötelezettségét is, hogy jelentkezzen katonai gyakorlatra, ha behívót kap. Ez alól egyetlen módon lehet mentesüni, mégpedig, ha az érintett személy felveszi azon ország állampolgárságát, ahol él és dolgozik, ugyanis, mindaddig, amíg megtartja szerb állampolgárságát, marad a hadkötelezettség is.

Persze jogosan vetődik fel a kérdés, hogyan oldja meg egy Németországban vagy Angliában munkaviszonyban lévő személy, hogy hazajöhessen hadgyakorlatra, anélkül, hogy elveszítené kinti munkahelyét, de ez a jelek szerint a szerb államot nemigen érdekli.

Az elmúlt napokban az újvidéki lap szerint sok olyan szerb állampolgár, aki évek óta külföldön él és dolgozik, de nem jelentette be, hogy megváltozott volna az állampolgársága vagy tartózkodási helye, behívót kapott hadgyakorlatra, ami félelmet és aggodalmat keltett.

A védelmi tárcánál a Dnevniknek azt mondták, hogy a tény, hogy valaki külföldön él, még nem mentesíti a hadkötelezettség alól, ugyanis be kellett volna időben jelentenie tartózkodási helyének változását. Akik behívót kaptak itthoni címükre, jelentkezniük kell a katonai ügyosztályon és közölni az okot, amiért nem tudnak megjelenni a hadgyakorlaton, vagy kérhetnek halasztást. De gyakran elegendő, ha munkavállalási engedélyüket vagy egy munkahelyi igazolást juttatnak el, ami alapján a katonai ügyosztály engedélyezi nekik a halasztást.

Ellenkező esetben háromhavi börtönre vagy 80-420 eurós pénzbírságra számíthatnak.