Eddig 17 országban találtak Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojást, és már annak a cégnek a vezetőit is letartóztatták, amelyik a szennyezett termék terjesztéséért felelős – írja az Index.hu. Magyarországon és Szerbiában eddig nem találtak rovarirtós tojást, ami egyébként csak nagy mennyiségben jelent egészségügyi kockázatot. Belgium és Hollandia közben egymásra mutogat, mert állítólag már jóval a bejelentés előtt tudtak a hatóságaik, hogy baj van.

Eddig senkinek nem lett baja a szennyezett tojás miatt, de péntekig tizenöt európai ország jelezte, hogy Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojást találtak a forgalomban: Ausztria, Belgium, Dánia, Írország, Hollandia, Németország, Franciaország, Olaszország, Svédország, az Egyesült Királyság, Luxemburg, Lengyelország, Románia, Szlovénia és Szlovákia. Az EU-n kívül Svájcban és Hong Kongban is találtak szennyezett tojást.

A Fipronil rovarirtó szert az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére azonban nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat.

Eddig csaknem az összes laboratórium tesztből az derült ki, hogy a szennyezett tojásokba nagyon kevés rovarirtó került, konkrétan a megengedett mennyiség hetede-tizede, ugyanakkor egy belga tesztből az jött ki, hogy a szennyezett tojásokba a megengedettnél több mérgező anyag került.

Először a holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA szólította fel múlt hét szerdán az ország lakosságát, hogy a szennyeződés gyanúja miatt a biztonság kedvéért átmenetileg ne egyenek tojást. Akkor annyit lehetett tudni, hogy 27 holland telep mellett Németországban négy, Belgiumban pedig egy tojásüzemben használták a valamilyen okból Fipronil rovarirtó szerrel kevert Dega-16 fertőtlenítőszert, de nem volt egyértelmű, hogy melyik cégtől származik a szennyezett tojás.

Csütörtökön a Chickfriend nevű holland cég két vezetőjét letartóztatták, miután a nyomozás során kiderült, hogy a cég telepein Fipronil rovarirtó szerrel kevert tetűirtót használtak. A vezetőket közegészség veszélyeztetésével vádolják, a hatóságok autókat, ingatlanokat foglaltak le, és bankszámlákat is zároltak, a később kártérítési összeg fedezetének biztosítása miatt. Az is kiderült, hogy a holland telep tulajai a belga Poultry-Vision nevű cégtől vették a tojásokat.

Közben már Németországban is elindult a visszahívás, péntekig a német mezőgazdasági minisztérium becslése alapján Németországban a szennyezett tojások száma elérte a 10,7 milliót. Azt nem lehet tudni, hogy ebből mennyi került kereskedelmi forgalomba, de az Aldi például 4000 boltjából hívott vissza tojásokat, ami miatt egyes boltokban ideiglenesen nem is lehetett tojást kapni.