Egy hónappal 114. születésnapja előtt meghalt Jiszráel Krisztál, a világ legöregebb férfija Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet alapján pénteken az MTI. A Haifán élő lengyel holokauszt túlélő csütörtökön rosszul érezte magát, kórházba vitték, ahol péntek délben elhunyt – közölte lánya, Sula Kuperstoch.

„Nagyon optimista volt annak ellenére, amin átment, hiszen elvesztette az egész családját a vészkorszakban, de mindenben a szépet és a jót látta. Volt arányérzéke, és tudta mi a fontos, és mi nem. Ezt tanultam tőle” – emlékezett lánya.

Krisztál személyében Izrael történetében először lett 2016-ban az ország polgára a Guinness Rekordok könyve által is elismerten a világ legöregebb férfija. Az erről szóló dokumentumot 112 éves, öt hónapos és 25 napos korban vehette át a haifai férfi.

A világéletében cukorkakészítéssel foglalkozó Jiszráel Krisztál 1903. szeptember 15-én született a lengyelországi Zarnow faluban. Már háromévesen elkezdett a helyi zsidó vallási iskolába járni, majd a közeli Lódzba költöztek. Ott családot alapított és egy cukorkagyártó üzemet hozott létre. 1940-ben a gettóba kellett költöznie feleségével és két gyermekével, ahonnan 1944-ben Auschwitzba deportálták. Két hónap után más lágerekbe került, és amikor felszabadult, 37 kilós volt. Felesége és gyermekei nem élték túl a világégést.

A háború után Lódzban újraindította cukorkaüzemét és ismét megnősült. 1950-ben új családjával Izraelbe költözött és Haifán telepedett le, ahol újfent cukorkák gyártásával kezdett foglalkozni. Egy fia és egy lánya született, ma már unokák és dédunokák vették körül.

Lehetséges, hogy volt nála idősebb férfi, de a Guinness Rekordok könyve csak azt fogadja el, aki élete első húsz évéből származó okmányokkal képes igazolni életkorát. Az előző világrekorder, a japán Koide Jaszutaro két hónappal 113. születésnapja előtt hunyt el.

A nők általában tovább élnek a férfiaknál, jelenleg a világ legidősebb embere a 117 éves jamaicai Violet Brown. Az eddigi valaha élt legidősebb ember a 122 évesen és 164 naposan 1997-ben elhunyt francia Jeanne Louise Calment volt.