Három-öt napra csökken az ingatlanok kataszteri bejegyzése az új törvény elfogadását követően, amely előírja, hogy 2020-tól a teljes eljárást elektronikus úton végzik majd – közölte az építésügyi tárca.

„Az e-kataszter bevezetése azt jelenti majd, hogy az építkezés teljes folyamatát a tervdokumentáció elkészítésétől az engedélyek kiadásán keresztül azok bejegyzéséig egyszerűen, gyorsan elektronikus úton végezzük majd” – mondta Đorđe Milić segédminiszter. Hozzátette, a reform célja, hogy a kataszter rendezett és hatékony legyen, a polgárok pedig a bejegyzést néhány nap alatt el tudják végezni, elektronikusan.

Lesz egy átmeneti időszak, 2019-ig, amikor az ingatlanok bejegyzését papíron és elektronikusan is végzik, majd 2020-tól teljes egészében elektronikus lesz az eljárás.

Az eljárás elektronikus megreformálása azt jelenti, hogy a tervdokumentáció digitális formátumban készül, rövidebb határidőkkel, a lakosságnak pedig betekintése lesz minden kataszteri parcellába, meggyőződhet róla, hogy az adott parcellán szabad-e építkezni, védett övezetről van-e szó és milyen típusú épületek építhetők ott.