Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Macedónia kereskedelmi és mezőgazdasági minisztériumai a minap ultimátumot nyújtottak be Horvátországnak, hogy hét napon belül semmisítse meg azon döntését, amelynek értelmében növelné a gyümölcs és zöldségfélék növény-egészségügyi ellenőrzésének árát, ellenkező esetben a balkáni államok hasonló ellenintézkedéseket vezetnek be.

Az említett országok tárcavezetőinek egyöntetű értékelése szerint a Zágráb által bevezetett intézkedések diszkriminatív jellegűek, hiszen lényegében tiltott nem vámjellegű illetékről van szó, amely automatikusan drágítja a Horvátországba exportált zöldséget és gyümölcsöt, amivel csökken annak versenyképessége a horvát piacon. A balkáni államok miniszterei közös levelet is intéztek az Európai Bizottsághoz, hogy kapcsolódjon be e probléma megoldásába, Montenegró és Macedónia pedig, mint a Világkereskedelmi Szervezet tagjai, ebben a testületben is kezdeményeznek eljárást Horvátország ellen.

A horvát mezőgazdasági minisztérium az ultimátumra válaszul közölte: a növényegészségügyi ellenőrzés feladata megvizsgálni, hogy a Horvátországba érkező zöldség és gyümölcs minősége megfelel-e a piaci elvárásoknak, egyetlen célja pedig a fogyasztók védelme. Ezért vezették be az intézkedést minden harmadik országból származó zöldség és gyümölcs esetében, s ehhez igazították a növényegészségügyi bizonylat árát is. Zágráb hangsúlyozza: a szabályozás minden harmadik országbeli terményre vonatkozik, elfogadásakor nem volt cél bárkinek a diszkriminálása, különösképpen nem a szomszédos államokból behozott áru negatív megkülönböztetése. Azt is kiemeli a tárca közleménye, hogy az új előírások összhangban vannak az Európai Unió által megkövetelt előírásokkal, tudatja az N1.

„A felsorolt érvek megindoklása, a szükségtelen feszültségek lecsillapítása és a fennálló nézeteltérések megoldása érdekében Tomislav Tolušić mezőgazdasági miniszter tárgyalt a régió országainak illetékes tárcavezetőivel, akit közös értekezletre hívott Horvátországba” – olvasható a zágrábi közleményben.

A minisztérium szerint egyébként a határokon az ellenőrzés és a kereskedelem egyaránt a megszokott módon folyik.

Horvátország a minap jelentősen bővítette azon mezőgazdasági termékek listáját, amelyek behozatalakor el kell végezni a növényegészségügyi ellenőrzést, mielőtt egy harmadik országból az uniós tagországba jutnának. Az intézkedés egyes számítások szerint 2200 százalékkal növeli a vámilleték mértékét. Míg korábban 90 kunát kellett fizetni a Szerbiából, Macedóniából, Montenegróból és Bosznia-Hercegovinából Horvátországba szállított gyümölcs és zöldség után, az intézkedés bevezetése óta ez az össze 2000 kunát tesz ki.

A balkáni államok szerint emiatt a drasztikusan megemelt illeték miatt az országaikból érkező áru megfizethetetlenül drága lesz a horvát üzletekben.
Horvátország ugyanakkor azzal érvel, hogy meg kell védenie a saját termelőit, nem engedheti meg, hogy az olcsó külföldi áru elárassza az országot. Márpedig ha a behozatali gyümölcs és zöldség drágább lesz, a horvátok a hazai termékeket fogják előnyben részesíteni.