A belügyminiszter, illetve az közigazgatási és önkormányzati miniszter Nebojša Stefanović és Branko Ružić aláírták a két tárca együttműködését szabályzó megállapodást, amelynek célja a szerb állampolgárok elektronikus nyilvántartó rendszerének felállítása. Hamarosan tehát megkezdődik az központi nyilvántartás adatállományának feltöltése, tudatja a B92.

Ana Brnabić kormányfő kijelentette: az állam végre a polgárok szolgálatába áll, s végre nem az egyéneknek kell majd tolóablaktól tolóablakig szaladgálni egy halom papírral a kezükben, hogy elintézzék az ügyeiket.

„A papír alapú ügyintézés hamarosan már a múlt része lesz. A 21. században élünk, meg kell könnyítenünk a polgárok és a gazdaság életét, segítenünk kell rajtuk, hogy ne legyen a bürokrácia rabjai” – üzente a kormányfő, aki azt is kiemelte: az elektronikus ügyintézés a korrupcióellenes küzdelem részét képezi.

A kormányfő szerint először az anyakönyveket kell digitalizálni, csak ezt követően lehet megfontolni az elektronikus ügyintézés más formáit.

Nebojša Stefanović belügyminiszter szerint az állampolgárok egységes elektronikus nyilvántartásának felállításával gyorsítható a dokumentumok kiadása és egyszerűsödik az eljárásrend is.

„A polgároknak többé majd nem kell várniuk az állampolgársági bizonylatra, az állami szervek pedig, amelyek a polgárok helyett végzik a szükséges adatok begyűjtését, ezen adatokat hamarosan a központi névjegyzékben ellenőrizhetik majd egyetlen pillanat alatt. Mindez megkönnyíti és felgyorsítja az ügyintézést, ennek pedig a legnagyobb haszonélvezői a polgárok lehetnek” – mondta Stefanović.

A most aláírt megállapodás megteremti a feltételeket ahhoz, hogy az közigazgatás egységesítse és egyetlen helyen tárolja a polgárok adatait, hogy felgyorsítsa az ügyintézést: az egyablakos ügyintézésnek köszönhetően a polgárok nem lesznek kénytelenek összegyűjteni a különböző kivonatokat, bizonylatokat és egyebeket egy-egy dokumentum elkészítéséhez, mert azokat a hivatalnokok gyűjtik össze helyettük.