Egyre több hír érkezik az autópályák és határátkelők zsúfoltságáról.  Órákig várakozni, araszolni egyébként sem kellemes, akkor sem az, ha egyébként normálisak a meteorológiai körülmények, ebben a kánikulában meg egyenesen kétségbeejtő a helyzet. Szombaton a röszkei határátkelőhelyen egy utas rosszul lett és az életét már nem lehetett megmenteni, a magyar M7-es autópályán egy édesanya alig jutott el a kórházba, hogy megszülje gyermekét: este tizenegy után, amikor még mindig iszonyatos dugó volt a horvát határt (és a Balatont) Budapestettel összekötő autópályán, amikor az álló kocsisorban egy férfi segítséget kért a  Készenléti Rendőrségtől, mert feleségénél beindult a szülés, de a torlódás miatt nem tudnak a székesfehérvári kórházba eljutni. A rendőrök szirénás felvezetéssel segítették el a párt a kórházig. Az anyuka a kórházba érés után öt perccel meg is szülte babáját.

Ez a történet szerencsés véget ért, s talán azokat is képes megmosolyogtatni, akik éppen valamelyik dugóban ülnek.

Belőlük pedig bizony szép számmal akadnak. A Facebook-határfigyelő csoportjainak posztjai szerint a helyzet vasárnap dél körül Röszkénél elviselhetetlen, ha jól értelmezzük, mindkét irányban.
A Kelebia-Tompa átkelőnél van ugyan tömeg, de „haladós“ viszonylag gyors az átkelés, és hasonló a helyzet a Gyála-Tiszasziget átkelőnél is. Könnyű átjutni a horgosi közúti határon is, azonban a Királyhalom-Ásotthalom közötti szakasz megint nagyon nehézkesen halad, ott az órás várakozással is kalkulálni kell. A Bajmok-Bácsalmás közötti átkelőt kevesen használják, pedig állítólag ott lehet a leggyorsabban megúszni a határátkelést.

Facebook-poszt figyelmeztet arra is, hogy „Hegyeshalomnál a nagy határon több száz méteres sor!A kis határokon is“. Ez azt jelentheti, hogy újabb torlódás várható a Szerbiába belépő oldalon a késő délutáni-esti órákban…

A helyzet egyre kaotikusabb voltát jelzi az is, hogy a határfigyelő csoportokban egyre több a kérdés, és egyre kevesebb az információ. Reméljük, ez a jelenség csak átmeneti…