Európa több országában, így Szerbiában és Magyarországon, de Szlovákiában és Horvátországban sem ajánlott a csapvíz fogyasztása –  írta a hét elején közreadott jelentésében az Amerikai Járványügyi Hivatal, vagyis a CDC. A dokumentumot megdöbbenéssel fogadták az érintett európai országok, hiszen a felsoroltak némelyike „víznagyhatalomnak” tekinti magát. A jelentés pedig különösen fontos számunkra is, hiszen érint bennünket, vajdaságiakat is.

 

Magyarországon elsőként a Világgazdaság című gazdasági napilap kereste meg az amerikai dokumentummal kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumát, vagyis az Emmit, ahonnan az újság azt a választ kapta, hogy a CDC jelentésének részletes tartalmát, valamint a következtetések alapjául szolgáló vízminőségi adatokat az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) vízhigiénés osztálya nem ismeri. Így hát nem is tud azokra érdemben reagálni…
Az OKI egyben a magyarországi ivóvízminőségi adatbázis kezelője is. Az intézettől az amerikai hivatal nem kért az ivóvíz minőségére vonatkozó adatokat. A pontos értékek egyébként az Európai Uniónak megküldött országjelentések alapján nyilvánosan elérhetők, ebből viszont nem lehet arra következtetni, hogy Magyarországon az ivóvíz ne lenne fogyasztható, mivel a legtöbb helyen a vízminőség megfelelősége kilencvenöt százalék feletti. Az OKI hangsúlyozta: Magyarországon a vezetékes ivóvíz minőségi követelményeit európai uniós irányelven alapuló kormányrendelet szabályozza. Az ivóvízzel szemben az alapvető elvárás, hogy mentes legyen a kórokozóktól, valamint az egészséget károsító kémiai és fizikai anyagoktól. Becslések szerint a magyar lakosság kilencvenöt százaléka rendelkezik közműves ivóvízellátással, három százalékot látnak el az egyedi rendszerek, és két százalék használja a saját kútjának vizét ivóvízként.
Az amerikai CDC honlapján utasításokat is közöl, amelyek szerint az érintett országokban csak gyárilag lezárt palackban vagy dobozban lévő italt szabad fogyasztani. A víz csak akkor biztonságos, ha azt felforralták vagy vegyileg kezelték. Tartózkodni kell a jégtől – vélhetően a jégkockára utalnak – is, hacsak nem palackozott vagy fertőtlenített vízből készült. Szintén óvakodni kell a szobahőmérsékleten feltálalt készételtől, a nyers élelmiszertől, ide értve a zöldségeket is, kivéve, ha étkezés előtt alaposan megmostuk – olvasható a tengerentúli honlapon, de mindez még így is kevés ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, mit kifogásolnak ők, és milyen adatok, mérések alapján, például a vajdasági csapvízben, amelyről eddig úgy tudtuk, hogy egészséges.
Így hát mindenki eldöntheti magának, hogy az amerikaiakra hallgat, vagy megmarad a már eddig is jól bevált és bejáratott szokásainál…


FRISSÍTÉS (2017. augusztus 6. 17:50)

A Világgazdaság részben tévesen értelmezte a csapvízre vonatkozó amerikai információkat. A CDC adattárának szerbiai, magyarországi és más említett országokbeli csapvízre vonatkozó közleménye nem azt állítja, hogy az ottani csapvíz egészségtelen. Csupán tanácsot ad arra nézve, hogyan csökkenthető az utazási kockázat. Az ivóvíz mikrobiológiai összetétele mindenütt más és más, így a helyi lakosság számára esetleg tökéletes lehet, de távolról érkező látogatók, akik másmilyen összetételhez vannak szokva, hasmenést kaphatnak tőle. Közismert például, hogy az indiai csapvizet nem tanácsos fogyasztani, viszont a helybelieknek nem árt.