Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke Koszovóval kapcsolatban kiemelte, hogy új úton szeretne elindulni, és hogy ebből akkor sem enged, ha a szerbek erre még nem állnak készen.

–Könnyű azt mondani, hogy menjetek és harcoljatok Koszovóért. Ez azonban mindig háborúhoz vezetett. Új úton szeretnék elindulni – Szerbiáért. Nyíltan és tisztességesen akarok a koszovói konfliktus megoldásáról beszélni. A szerbség ugyan még nem kész rá, de ebbből nem engedek, mert ez a vita mindannyiunk számára gyógyírként fog hatni, attól függetlenül, hogy jó eredmény születik-e vagy sikertelenség – magyarázta Vučić a svájci napilapnak adott interjújában.

Szerbia elnöke hangsúlyozta, hogy ha egyik fél sem kész arra, hogy valamit veszítsen, a konfliktus örökké fog tartani, s ez káros lenne mindkét fél számára.

Emlékeztetett arra, hogy egykor ő volt a legfiatalabb képviselő, majd a legfiatalabb miniszter, később miniszterelnök, most pedig a legfiatalabb elnök Szerbia történetében. Éppen ezért ő a legmegfelelőbb ember a feladat végrehajtására, mert nincsenek többé személyes ambíciói.

Kompromisszumra készen

Kiemelte, hogy jobb lenne inkább ma megtalálni a megoldást, mint 100 év múlva, mert a konfliktust egyszer meg kell oldani, és Szerbia kész a kompromisszumos megoldásra.

–Tudom, hogy az albánok és a szerbek is békében, sőt barátságban élnek Svájban, éppen ezt kell elérnünk hazánkon belül is – mutatott rá Vučić.

Arra a megállapításra, hogy Brüsszelben az EU-hoz való csatlakozásra vonatkozóan világos határidőt követelt, Vučić úgy válaszolt: tudta, hogy ezt nem kaphatja meg a koszovói kérdés és az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok miatt.

Meggyőződését fejezte ki, hogy minden más, Szerbia ellen felhozott kifogás csak nyomásgyakorlás a fenti két kérdéssel kapcsolatban.

Azzal kapcsolatban, hogy ez vonatkozik-e a sajtószabadság hiányával, illetve az igazságügy függetlenségével kapcsolatos bírálatokra is, Vučić nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy vannak ugyan problémák a szerbiai igazságszolgáltatásban, de szerinte nem a függetlenség hiányáról, hanem az igazságügy hatékonytalanságáról van szó.

Ana Brnabić miniszterelnök kijelentésével kapcsolatban, amely szerint Szerbia már választott Oroszország és az EU között, Vučić nem tudja, valóban ezt mondta-e a kormányfő, de az államfő szerint Szerbia már rég meghozta a döntést, amely az EU-ba vezet.

Szerbia az EU-ba tart

–Azonban még nem vagyunk tagok, s az én feladatom az, hogy minél jobb kapcsolatokat ápoljak Oroszországgal – magyarázta Vučić.

Rámutatott arra, hogy Szerbia sohasem ismerte el Krímet Oroszország részeként, s hogy a kétoldali kapcsolatokban Ukrajna nem szerepel központi témaként, mert azt a helyet a katonai együttműködés tölti be, amiről tudni kell, hogy négyszer annyi hadgyakorlatot hajtunk végre a NATO-val vagy az amerikai hadsereggel, mint az oroszokkal.

A menekültekről szólva Vučić elmondta, hogy a helyzet ma Szerbiában sokkal jobb, és hozzátette, hogy Szerbia sohasem panaszkodott hangosan, még akkor sem, „amikor hazánkon keresztül vonultak át a menekültek a legnagyobb számban.“

–Mi tudjuk, mit jelentenek a menekültek. A délszláv haborúk idején családom 30 tagja menekült át Szerbiába – mondta az elnök.

Bejentette azt is, hogy amennyiben megismétlődne a 2015. évi menekülthullám, Szerbia ismét ugyanúgy viselkedne, s minden bizonnyal nem emelne falat az ország köré.

Elvetette azt a vádat, hogy diktatúrát és autokratikus hatalmat szándékozik bevezetni, és hangsúlyoza, hogy a demokráciában a vereséget is el kell fogadni. Hozzátette, hogy ő mindig így cselekedett.

„Csak a szamarak nem változnak": A Vučić-interjú címe a svájci Blickben

„Csak a szamarak nem változnak”: A Vučić-interjú címe a svájci Blickben

„Lehet, hogy többé nem jelöltetem magam”

Arra a kérdésre, hogy meddig szándékozik hatalmon maradni, azt válaszolta, hogy a következő választásokon kétségkívül győzedelmeskedne, de lehet, hogy nem fogja jelöltetni magát.

–Az elkövetkező öt évben igen sok feladat vár ránk, utána viszont elérkezik az idő, hogy valaki más vegye át a munkát. Akkor majd önök mind, akik kételkedtek, elmondhatják majd, hogy tévedtek – üzente Vučić.

Arra a megjegyzésre, hogy Boszniában nem tartják őt a megbékélés emberének, elmondta, hogy az ottani kutatások szerint Vlagyimir Putyin mellett éppen ő a legkedveltebb külföldi politikus, és hogy nem titkolja a múltját.

–Nem szégyelem azt, hogy megváltoztam. Csak a szamarak nem változnak. Büszke vagyok arra, hogy ezt nap mint nap megmutatom, és hogy a polgárok hisznek nekem – magyarázta Vučić.

Hozzátette még, hogy nem mondhatja azt, hogy szégyeli magát, de elemezni szokta a hibáit, és hogy továbbra is büszke szerbnek vallja magát, de hogy ma tisztában van azzal: az élet nem arról szól, hogy bizonyos rögöket birtokoljunk, hanem hogy a polgárok mindennapjait javítsuk.


Fordította Ködmön Emese