Szerbiának mintegy 8 millió dinárjába kerül az a helikopter, amely két nappal ezelőtt humanitárius segítségkét  érkezett Nišbe, hogy (amennyiben szükség mutatkozik rá) részt vegyen az erdőtüzek oltásában, tudatja a FoNet.

A kérdéses összeget a szerb kormány a költségvetési tartalékokból különitette el, de az Ana Brnabić, kormányfő által aláirt döntés értelmében, amennyiben tényleg be is vetik az Mi-8-as helikoptert, a költségek még magasabbak lehetnek.

A helikoptert a kormány tulajdonképpen bérbe vette Oroszországtól, de a jármű (ugyancsak a kormány döntése alapján) nemzetközi segélyként érkezett az országba. Ez azt jelenti, hogy ugyan Oroszországnak nem kell fizetni a helikopter használatáért, de annak karbantartását és a járulékos költségeket biztosítani kell,  amennyiben a helikoptert valóban bevetik.

A niši szerb–orosz humanitárius központ illetékesei szerint Szerbiának nem kell fizetnie a helikopter használatáért, a feltüntetett 8 millió dinárt pedig a „szolgáltatás megvalósítására” fordítják, ami konkrétan a légi jármű ötfős személyzetének  költségeit ( hotel, ellátás) és a helikopter üzemanyag-ellátásának a költségeit jelenti.