Jó hírnév megsértése miatt perelte be a Magyar Helsinki Bizottság a Fideszt, amiért a magyar kormánypárt még 2015-ben a nemkormányzati szervezetről azt állította: „A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt.”

A bíróság tavaly a Fideszt emiatt a kijelentés miatt nyilvános bocsánatkérésre és egymillió forintos sérelmi díj megfizetésére kötelezte, de a párt felülvizsgálati kérelmet adott be a Kúriához, amely most hozott ítéletében ugyancsak a nemkormányzati szervezetnek adott igazat.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a „véleménynyilvánítás szabadsága csak a bírálat, jellemzés, nézet és kritika szabadságát foglalja magában, de az alkotmányos védelem nem vonatkozhat a tények meghamisításra“. A szervezet Facebook-oldalán azt is leszögezi: hazudozni még egy kormánypártnak sem szabad.

A jogerős ítélet arra is felszólította a Fideszt, tartózkodjon a további hasonló jogsértésektől. A párt egyébként már tavaly elküldte a sérelemdíjat, amit a Magyar Helsinki Bizottság a menedékkérők jogi segítségnyújtására fordít.