Augusztus első napján lépett hatályba lépett a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása – ez a halálosan unalmas mondat azt jelenti, hogy mostantól a Magyarországon gyártott felvágottak, virslik és párizsik az eddiginél jóval nagyobb hústartalommal kell, hogy rendelkezzenek.

Hogy egészen pontosak legyünk: természetesen ezek után is lehet majd 400-500 forintos kilónkénti áron venni hosszúkás, műbélbe töltött, főznivaló készítményeket – éppen csak nem lehet ráírni, hogy virsli. A hvg.hu szerint a marketingesek és a szóviccbajnokok aranykora jöhet el a magyar húsiparban, ugyanis annak csak a fantázia szab határt, hogy a szigorítás után a termékkategóriából kieső élelmiszereket milyen néven forgalmazzák a gyártók.

Így aztán lesznek (illetve már vannak) rudacskák, pálcikák, szeletek, jellemzően a legolcsóbb termékek között.

Az új szabályozás nem kegyelmez a megnevezések esetében:

– A máj, májas, májkrém néven forgalmazott termékeknél 25 százalékos az elvárt májtartalom. Ha ezt nem éri el, „húskészítmény …% májtartalommal” néven kell árulni.

– A májpástétomnak legalább 35 százalék májat kell tartalmaznia, kivéve, ha csirke vagy vízi szárnyas (például liba) mája az alapanyag, mert akkor 50 százalék az elvárt szint.

– A felvágottak esetében a minimális hústartalom 50 százalék.

– A virslinek az eddigi 40 százalék helyett legalább 51 százalék húst kell tartalmaznia.

– A krinolin és a csemege debreceni esetében a hústartalom 40 százalékról 55 százalékra nő, akárcsak a szafaládé esetében, amely eddig nem is szerepelt az Élelmiszerkönyvben.

– A Zala felvágott hústartalmának el kell érnie a 60 százalékot.

– A sütni való kolbásznak legalább 65 százaléknyi húst kell tartalmaznia.

Ja, és mindemellett a jövőben nem nevezhető húsnak a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM). Ezt a pépet persze fel lehet használni húskészítményekben, de a mennyisége legfeljebb a tömeg 10 százalékát érheti el a hústartalmon felül.

Az élelmiszerbiztonsági felügyelettel azonban nem érdemes szórakozni, így tehát a termékek címkéjén azt kell feltüntetni, ami benne is van a csomagolásban. Így aztán, ha reggeliző pálcát veszünk, az lehet olcsóbb is, mint a virsli, viszont a virslibe bele kell rakni az előírt mennyiségű húst. Persze a szója, burgonyakeményítő, az ízfokozók, esetenként az Euchema-moszat, a guargumi és a növényi rostok mellé…