A külföldön vásárolt áru csak akkor vámköteles Szerbiába való belépéskor a szerb állampolgárok számára, ha annak értéke több mint 100 euró. Eddig az összeghatárig nem kell illetéket fizetni, ha a vásárolt holmit személyes használatra hozzuk magunkkal.

Abban az esetben, ha az áru nem kerül kereskedelmi forgalomba, a turista 10 százalékos vámot fizet, illetve további 20 százalékos általános forgalmi adót a ruhaneműre, lábbelire, könyvekre, számítógépekre, a számítógép-kiegészítőkre, valamint a háztartásban használni szándékozott műszaki cikkekre, ha nem tervezzük azokat továbbadni, összesíti a B92.net a szabályokat.

Hogy az említett illetékeket meg is fizettetik-e, nem attól függ, hogy mit válaszolunk a vámosnak a rutinkérdésre, hogy „Van-e valami bejelentenivalója?”. Noha sokan megússzák fizetés nélkül a határátkelést, a szabály az, hogy ha az alaposabb ellenőrzés folyamán a vámos megtalálja azt az árut, amelynek értéke meghaladja a 100 eurót, akkor kötelező megfizettetnie az említett illetékeket.

Amennyiben a turista birtokában van az áruvásárláskor kiállított tételes számla, az azon szereplő ár lesz a vámilleték meghatározásának az alapja. Amennyiben nincs meg a számla, a vámos az illeték összegét a hasonló áruk ára alapján határozza meg. Magyarán: nem érdemes azt állítani a vámosnak, hogy 15 euróért vettük a számítógépet…

Nem érdemes postázni sem a megvásárolt árut önmagunknak: ha például a külföldi nyaralás során vettünk egy tornacipőt vagy egy mobiltelefont, akkor a vámon 10+20 százalékot fizetünk érte. Ha viszont postára adjuk, akkor a 10 százalékos vám és a 20 százalékos áfa megfizettetése mellett a postaköltségeket is kiszámlázzák. Tehát egy 100 eurós tétel esetében a 30 euró helyett, amennyit a határon fizetnénk, a postán 35.2 eurót kell majd a postán fizetni.

A külföldre utazóknak érdemes tudni, hogy az országok nagy részében joguk van kérni az áfavisszatérítést. Ilyen ország Magyarország mellett a turisták körében igen népszerű Görögország is.