Két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta a vasárnap véget ért budapesti vizes világbajnokságot Hosszú Katinka, az immár hétszeres világbajnok magyar úszónő, aki férjével és edzőjével, Shane Tusuppal együtt hétfőn már el is utazott a következő versenyére, a moszkvai világkupára.
Katinka ma reggel, az indulás előtt még egy fotót tett közzé hivatalos Facebook-profilján (lásd nyitóképünket). A felvételhez tartozó kommentárjában azt írta: „Utolsó reggeli Shane szüleivel mielőtt hazautaznak. Remekül érezték magukat Budapesten, imádták a magyar kaját, a magyar virtust és köszönjük a Corinthia Hotelnek, hogy helyettünk remekül helytálltak a vendéglátás terén.”
Érthető is az úszónő szabadkozása, hiszen az elmúlt napokban nem is tudott volna jó házigazdája és vendéglátója lenni apósának és anyósának. Azt pedig, hogy mennyire fontos a család számára Katinka nagyszerű sikere, szépen jelzi az is, hogy Shane Tusup amerikai edző szülei már az úszóversenyek kezdetén, július 18-án Budapestre érkeztek.

„Tegnap este megérkeztek Shane szülei Budapestre 🙂 már nagyon vártuk, hogy jöjjenek, ez az első alkalom, hogy itt vannak! Mivel én és Shane is a vb-vel leszünk elfoglalva, így átadtuk a vendéglátás »nehéz« feladatát a Corinthia Hotelnek 🙂 előre is köszönjük! (Shane! mióta nézel ki Mickey egérnek? Hahaha pont jó helyen volt a növény a háttérben…)” – írta Hosszú Katinka Facebook-profilján július 19-én

Csaknem félmillió, 485 ezer néző tekintette meg az öt helyszínen a budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság versenyeit – mondta hétfőn Seszták Miklós, a vasárnap zárult vb szervezőbizottságának elnöke a Duna Arénában megtartott sajtótájékoztatón. A nemzeti fejlesztési miniszter kiemelte: a margitszigeti és a Duna Aréna melletti szurkolói zónákban több mint négyszázezer látogató fordult meg. A szigeten a két hét alatt ötször volt telt ház, szombaton, a Magyarország-Horvátország férfi vízilabdadöntő alatt pedig nemcsak a MAC-pályát, hanem a Margitszigetet is le kellett zárni.
„A helyszíneken nagyon sok külföldi szurkolt, százezres nagyságrendben rendeltek jegyeket, elsősorban britek, németek, franciák, amerikaiak” – mondta Seszták Miklós, aki idézte a Magyar Turisztikai Ügynökség által elvégzett felmérés adatait is. Ezek szerint a budapesti szállodák megteltek, az átlagos kihasználtság a vb két hetében meghaladta a kilencven százalékot, miközben a szobák átlagárai kétszáz százalékkal emelkedtek. „A vendégek kétharmada ebben az időszakban kimondottan a vb miatt érkezett, ők az átlagosnál négyszer hosszabb ideig, több mint kilenc napig tartózkodtak itt” – mondta Seszták Miklós, aki a felmérésből kiemelte, hogy a tízes skálán az elégedettségi mutató 8,73, a biztonságérzet 8,84 volt, s a külföldi vendégek hatvanhat százaléka tervezi, hogy visszajön Magyarországra.
A nemzeti fejlesztési miniszter felhívta a figyelmet az augusztus 7-én kezdődő masters világbajnokságra is, amelyre 11 711-en akkreditáltak, ebből 9378 sportoló, közülük 6501 úszó, a vízilabdatornára pedig százhuszonöt csapat nevezett be.

Családi körben: „A reggeli kihagyhatatlan, főleg ha ilyen jó a társaság! És még finom is volt a Corinthia Hotelben” – írta Facebook-profilján Hosszú Katinka július 20-án

Olvassa el a témával foglalkozó korábbi cikkeinket is:

A vizes világbajnokság után: az értékelések napja

Vasárnap este véget ért a magyarországi vizes világbajnokság, így – habár az elmúlt napokban már mindenféle vélemények elhangzottak – tulajdonképpen ma van az értékelések napja. Alábbi összeállításunkban a legfontosabb megszólalók nyilatkozataiból válogattunk különböző hírügynökségek jelentései alapján.

Bemutatkozott a vizes világbajnokság leglátványosabb sportága – KÉPEK

Enyhén szeles idő, távcsövekkel felszerelkezett nézősereg és a legnagyobbb teleobjektíveiket hadra fogó fotósok várták a budapesti vizes világbajnokság leglátványosabbnak ígérkező sportágát ma délben a Duna partján és a Batthyány térnél. Az óriás toronyugrás első napja az elődöntőké volt. A FINA vizes világbajnokság végére tartogatott óriás toronyugrás az utolsó nagy dobása, illetve csobbanása az eseménynek.

Bravúros magyar bronzérem a vizes világbajnokságon

Nyugodtan lehet szenzációsnak nevezni azt a tényt, hogy Magyarországnak a Budapesten zajló vizes világbajnokság úszóversenyének első napján sikerült érmet szereznie, ugyanis a bravúr abban a számban született, amelyben Magyarország korábban még sosem jutott vb-döntőbe.

Kezdődik a vizes világbajnokság

Műugrással és szinkronúszással kezdődik a 17. vizes világbajnokság Budapesten pénteken. Az első napon a városligeti tavon felépült helyszín és az esemény ékkövének tartott, direkt az alkalomra épült Duna Aréna mutatkozik be. A 17 napig tartó világbajnokságon közel 2500 sportoló versenyez hat sportágban öt helyszínen és két városban.

A vizes vb megnyitója többe kerül, mint a Sziget nagyszínpada az összes fellépővel

Bő egy hét múlva kezdődik Budapesten a vizes világbajnokság: a szervezők javában készülnek, bár sok részletet még homály fed. Például azt is, hogy ki(k) lép(nek) fel a nyitóünnepségen, amelynek előkészületei már most is látványosak a magyar fővárosban.

A vizes világbajnokság szervezőbizottságának tagjai közül Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy különösen büszke volt a megnyitóünnepségre, amelyen „a kultúra és a sport találkozott” egymással.
„A produkcióban több mint ötszáz táncost tudtunk kiállítani a színpadra, akik összhang és koreográfia tekintetében világszínvonalon teljesítettek, de a fény- és hangtechnikát is ide kell soroljam, márpedig erre kevés ország lenne képes” – fogalmazott Balog Zoltán. Hozzátette: Budapesten jövőre junior műúszó-világbajnokság, 2019-ben pedig junior úszó-világbajnokság lesz. 2020-ban az úszók, vízilabdázók, szinkronúszók és műugrók Európa-bajnokságát rendezik meg a Duna Arénában, ami 2024-ben pedig a rövidpályás vb-nek ad otthont.
Tarlós István, Budapest főpolgármestere kiemelte: „Született budapestiként különösen jó érzéssel töltött el, hogy több mint száznyolcvan ország küldöttsége otthon érezte magát a fővárosunkban.” Tarlós szerint a vb a világ szinte minden pontjára elvitte Budapest és Magyarország jó hírét, „köszönhetően a közvetítések nagyszerű színvonalának, mert a legszebb arcunkat mutattuk meg a világnak, ahogyan szerettük volna”.

Shane és Katinka – a plüssbabák

Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos a hétfői sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Duna Arénában tizenegy hivatalos világcsúcs született. „A cápadresszes időszakot nem számítva ennyi világcsúcs olimpia utáni évben még soha nem született a világbajnokságok történetében” – hangsúlyozta. Fürjes elmondta: ez nagyban köszönhető a tudatos magyar tervezésnek, ami egy londoni cég tanulmányát vette kiindulási alapul, mert „a gyors medence esetében fontos szerep jut a vízmélységnek, a vízfeszítés technikájának, a víz áramlásának”. Fürjes szerint a magyar nemzetet összekovácsolta a vizes vb, amit igazából „nem a világbajnokság miatt rendeztük meg”, hanem azon túlmutatóan, az elkövetkezendő évtizedekre gondolva.
A fantasztikus sikerek – két arany-, egy ezüst- és egy bronzérem – nyomán a világhálón is sorra tűntek fel az elmúlt napokban a régi felvételek, amelyek csak növelték Hosszú Katinka népszerűségét. Így például több videón láthattuk a most huszonnyolc éves úszónőt még kislányként nyilatkozni. Hétévesen például így mesélt az úszásról:

S Hosszú Katinkát még az sem törte le, hogy eltörte a kezét:

A Facebookon jelentkezett hétfőn a másik népszerű magyar úszónő, Kapás Boglárka is. Ő azt írta: „Mindannyiunknak örök élmény marad a 2017-es Magyarországon megrendezett vizes vb. Nektek, hiszen az Arénában a szívetekkel is szurkoltatok, ez nem vitás, amit újra és újra köszönök szépen! ?? Nekem és a családomnak is, akikre mindig számíthatok, és minden percben mellettem állnak. Az elmúlt héten boldogan szurkoltak ők is együtt, értem, végre élőben, a helyszínen. ❤ Ezektől a pillanatoktól marad felejthetetlen ez a pár nap számomra. Szerettem volna megkoronázni ezt az élményt éremmel is. Sajnos ez most nem sikerült, de a sport ettől is szép és kemény, minden egyes versenyen meg kell küzdeni a versenytársakkal, az idővel és legfőképpen önmagunkkal. Ezt tettem most és fogom a jövőben is a legjobb tudásom szerint.”

„Külön köszönet edzőmnek, Virth Balázsnak, akivel kis pihenő után ismét folytatjuk a közös munkát. ?” – írta a Facebookon Kapás Boglárka (Schweitzer Szabolcs felvétele / Rikervision)

Märcz Tamás, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a közvélemény és a szakma szempontjából is várakozáson felül teljesített a magyar férfi csapat azzal, hogy a második helyen végzett a vasárnap véget ért világbajnokságon. Az ugyancsak hétfőn megtartott sajtótájékoztatóján gratulált játékosainak, akik szerinte emberfeletti teljesítmény nyújtottak. Hozzátette: a csapat egyre egységesebb lett a torna során. Märcz Tamás úgy látja, a vb tanulsága az volt, hogy az emberelőnyös és emberhátrányos helyzetekben fejlődnie kell a magyar vízilabdának.
Mint mondta, hamarosan az Universiadén fogja irányítani a magyar válogatottat, s elképzelhetőnek tartja, hogy hosszabb távon egy-két fiatal be tudja majd verekedni magát a nemzeti együttesbe. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg nem gondolkodnak abban, hogy külföldi játékosokat honosítsanak. Az Universiadét augusztus 19. és 30. között tartják meg Tajpejben.

Olvassa el a budapesti vizes világbajnokságról készült korábbi cikkeinket is:

Horvátország pólósai nyerték a világbajnoki címet

Ezüstérmesként zárta a magyar férfi vízilabda-válogatott a budapesti világbajnokságot, miután a szombati döntőben 8-6-ra kikapott a horvát együttestől a Margitszigeten. Megjósolhatatlan volt az aranyéremért zajló meccs előtt, hogy melyik válogatott veszi majd sikerrel az utolsó akadályt is a vizes vb férfi pólótornáján, a teljesen kiegyenlített esélyek miatt.

Cseh László ezüstérmes, Kenderesi negyedik 200 méter pillangón

Cseh László ezüstérmet szerzett, Kenderesi Tamás pedig a negyedik helyen végzett 200 méter pillangón szerdán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána is bejutott a 200 m pillangó döntőjébe. A címvédő Cseh 1:53.72 perccel csapott célba a 2012-es olimpiai bajnok dél-afrikai Chad Le Clos (1:53.33 p) mögött, míg a Rióban bronzérmes Kenderesi 1:54.73 percet úszott.

Magyarország még sosem rendezett ekkora sportversenyt

Műugrással és szinkronúszással kezdődött péntek délelőtt a vizes világbajnokság a Duna Arénában és a városligeti tónál. A péntek esti hivatalos megnyitó ceremónia, amely 21 órakor kezdődik, összmagyar művészeti előadás lesz, ezer fellépővel. Témája Magyarország és a víz kapcsolata. Minden esemény beléptetésénél szigorú ellenőrzés van, a lelátókra nem lehet bevinni A3 méretnél nagyobb csomagokat, táskákat.

Lemondta a vizes vb megnyitóját a legfőbb sztár

Noha a tavasszal még Mick Jaggerről és a Rolling Stonesről szóltak a hírek (legalábbis egy rövid ideig), gyorsan kiderült, hogy a Gördülő Kövek nem lépnek fel a budapesti vizes vb megnyitó ünnepségén. Helyette a szervezők Semeli Sandé érkezését jelentették be, de az énekesnő pénteken bejelentette: egészségügyi gondjai miatt kénytelen lemondani a budapesti szereplést – írja a 444.hu.

Kapás Boglárka a medencében