Vasárnap este véget ért a magyarországi vizes világbajnokság, így – habár az elmúlt napokban már mindenféle vélemények elhangzottak – tulajdonképpen ma van az értékelések napja. Alábbi összeállításunkban a legfontosabb megszólalók nyilatkozataiból válogattunk különböző hírügynökségek jelentései alapján.

 

Julio Maglione, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA, vagyis a nemzetközi úszószövetség elnöke: Mindannyiuk támogatása, lelkesedése és profizmusa tette lehetővé, hogy ez legyen a FINA történetének legjobb világbajnoksága. Gratulálok! Sportolóink, edzőink, tisztviselőink két héten át felejthetetlen élmények sorát élték meg. Mindannyian itthon éreztük magunkat, fantasztikus helyszíneken, zsúfolt lelátók előtt, csodálatos hangulatban, a magyar emberek szeretetétől övezve. Ennek köszönhetően mind a hat sportágban kivételes teljesítményeket láthattunk.

Seszták Miklós, Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere, a szervezőbizottság elnöke: Magyarország két év alatt megcsinálta azt, amit a vb átvállalásakor sokan lehetetlennek gondoltak. Ha a világbajnokság alatt nem lehetett észrevenni, hogy csupán két esztendőnk volt a felkészülésre, akkor valóban elmondhatjuk, hogy megcsináltuk a lehetetlent. És akkor joggal mondhatom munkatársaimnak a külföldön tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök úr nevében is, hogy köszönöm. Nehéz volt, de gyönyörű. Kedvet kaptunk hozzá. A magyar kormány nevében is kijelenthetem, önöket bármikor, bármely új kihívás esetén tárt karokkal visszavárjuk.

Hosszú Katinka, hétszeres világbajnok úszó: Megpróbálok minél több emléket elmenteni erről a vb-ről, hiszen olyan fantasztikus élményeket kaptam a közönségtől, amelyek szinte megismételhetetlenek. Természetesen sokat is tanultam a világbajnokságon, összességében pedig rendkívül elégedett vagyok, ugyanis az időeredmények mellett fontos, hogy soha nem szereztem még négy érmet egy világbajnokságon. Remélem, hogy sok gyerek volt a lelátón, akiket inspirált ez a két hét, és egyszer majd azt mondják, nagy sportolók akarnak lenni, akik képviselik Magyarországot. Pici kis ország vagyunk, de a sport egy kitűnő lehetőség arra, hogy megmutassuk magunkat. Büszke vagyok arra, hogy a Budapestre érkező úszó barátaim kivétel nélkül elképedtek a kiváló rendezésen, illetve a város szépségén is.

A rendezvény vasárnapi zárása után eddig két párt, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Demokratikus Koalíció adott ki közleményt:

Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP): Egész Magyarország sikere az, ahogyan a vizes világbajnokságot megszervezte és lebonyolította az ország. Megmutattuk, hogy szűkös határidővel is képesek vagyunk egy világverseny profi megvalósítására. Jó volt látni, hogy megannyi érmet szereztek sportolóink, akikre méltán lehetünk nagyon büszkék. Elégedettséggel tölthette el minden honfitársunkat az is, hogy minden idők legjobb világbajnokságának nevezte az eseményt a FINA elnöke. Gratulálunk eredményes versenyzőinknek és köszönjük a világverseny szervezőinek megfeszített munkájukat! Jó volt látni, hogy a világbajnokság euforikus hangulata alatt elcsendesedtek az ellenzéki támadások és vagdalkozások, ugyanakkor az is tapasztalható, hogy a versenyek lezárultával újra előtérbe kerül ezen pártok csatározása a politikai haszonszerzés reményében.

Demokratikus Koalíció (DK): Véget ért a vizes világbajnokság, kezdődnek az igazi gondok. A Demokratikus Koalíció gratulál a magyar sportolóknak a sikeres szereplésért, de a 43 milliárd forintért felépített Duna Arénával máris probléma van: nincs üzemeltetője. A horrorisztikus áron felépített uszoda éves működése is milliárdos tétel, szükség van a folyamatos őrzésre és védelemre, az uszodák karbantartására. A DK amiatt aggódik, hogy ha már felépült, tönkre is mehet a Duna Aréna. Hiába írtak ki három hónapja pályázatot az üzemeltetésre, eddig senki sem jelentkezett. Úgy tűnik, hogy sem a fővárosi vizes létesítmények fenntartója, sem a XIII. kerület, sem az Úszószövetség nem vállalja a költséges feladatot. A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy ne hagyja tönkremenni az épületet, mihamarabb találjon megoldást, mielőtt az Duna Aréna állagromlása miatt a költségek még tovább növekednének. (A közleményt a párt nevében Varju László alelnök, országgyűlési képviselő írta alá.)

A több mint kétszáz művészt felvonultató vasárnap esti záróünnepségen többek között megidézték a magyar mitológiából is jól ismert csodaszarvas legendáját.
Az ünnepség felvételét itt nézhetik vissza olvasóink:

Itt nézheti vissza a 17. FINA vizes vb záróünnepségét

(null)