Az IKEA visszavonta a Szerbiában, augusztus 10-én megnyíló első áruházát népszerűsítő reklámot, mivel a „Saobraćajna kamera” elnevezésű, biztonságosabb közlekedésért és a jogrendért harcoló polgári kezdeményezés tagjai a Twitteren keresztül felrótták, hogy a klipben szereplő kerékpárosok a közlekedésbiztonságról szóló törvény alapvető rendelkezéseit sem tartják tiszteletben.

A svéd áruházlánc tulajdonosai először azzal reagáltak a bírálatokra, hogy a klipben feltűnő  kerékpárosok csupán a videofelvétel kedvéért hajtottak úgy, ahogyan hajtottak, s senkit sem veszélyeztettek a kétkerekűek vezetése közben.

Ezzel szemben a civil szervezet képviselői egy következő üzenetben kihangsúlyozták, hogy az egésznek semmi köze sincs az ellenőrzött körülmények közepette történő vezetéshez, mivel a közlekedésbiztonsági szabályokkal ellentétes közlekedés senkinek sem áll az érdekében. Végül további egymásnak történő üzengetést követően a svéd multinacionális vállalat (valószínűleg az okos enged, a szamár pedig szenved elvet követve) visszavonta a „problematikus” reklámot.

– A videofelvétel részletes elemzését követően a klipet gyártó ügynökséggel együttműködve úgy döntöttünk, hogy visszavonjuk a reklámot – vetett végett a cicaharcnak a svéd multinacionális vállalat.

Az IKEA első szerbiai áruháza augusztus 10-én, a belgrádi Bubanj Potok városrészben nyílik meg.