Enyhén szeles idő, távcsövekkel felszerelkezett nézősereg és a legnagyobbb teleobjektíveiket hadra fogó fotósok várták a budapesti vizes világbajnokság leglátványosabbnak ígérkező sportágát ma délben a Duna partján és a Batthyány térnél. Az óriás toronyugrás első napja az elődöntőké volt.

A FINA vizes világbajnokság végére tartogatott óriás toronyugrás az utolsó nagy dobása, illetve csobbanása az eseménynek. A különleges helyszín a Batthyány térnél úgy épült fel, hogy a legdrágább helyekről a nézők éppen a Parlamenttel a háttérben nézhessék a versenyzőket. Ez volt az a sportág, amelyre már a vb kezdete előtt jóval elkelt az összes jegy. A szervezők ezért a Dunán, egy uszályon újabb nézőteret alakítottak ki, ahova a legolcsóbb jegy 10.000 forintba került. Ezek azonban úgy látszik, nem arattak nagy sikert, legalábbis az első napon jóval több volt az üres hely, mint a foglalt.

A sziklaugrásból kialakult sportágat a FINA 2013-ban emelte be a programjába. A nők 20 méterről, a férfiak 27 méterről ugorva mutatják be gyakorlataikat. A férfiaknál ez 3 másodperces szabadesést jelent és majdnem 90 km/h sebességgel érik el a vízfelszínt. Az ilyen magasságból parányinak tűnő medence, ahova érkeznek, 6 méter mély és búvárok állnak készen arra az esetre, ha valami félresikerülne az ugrás során. Szabály, hogy lábbal kell a vízbe érkeznie a versenyzőnek mert így a lehető legbiztonságosabb.

Ahogy azt a helyszínen elmondták, a versenyzők a legkülönbözőbb szakmákból érkeztek ebbe a sportba, van köztük olimpikon, akrobata, a Cirque du Soleil korábbi tagja, sziklaugró, de az orvosi tanulmányait a verseny miatt megszakító fiatalember is.

Tizenhat országból 32 adrenalinfüggő sportoló verseng a világbajnoki címért a hétvégén. A címvédő egyelőre a brit Gary Hunt és az amerikai Rachelle Simpson. Holnap a női döntők következnek, vasárnap pedig a férfiaké. Az első nap után a nőknél Anna Bader, a férfiaknál Gary Hunt áll az első helyen.