Pénteken, június 30-án éjjel egy 15 fiatalból álló csoport felgyújtotta a magyarkanizsai Kiss Róbert szalmával megrakott, a ház előtt álló pótkocsiját a város addig legháborítatlanabb részében. A gyújtogatás után a csapat továbbment a Kanizsa Feszt irányába, amelyet idén helyeztek át a közeli vásártérre. A gazda még ottjártunkkor is könnyes szemmel emlékezett vissza arra a borzalmas estére, amikor a szülei házát próbálta megmenteni a villanyvezetékek fölé csapkodó lángoktól. Ma sem érti, hogy volt bátorsága szembeszállni a hatalmas tűzzel. Facebook-üzenetében az eset után köszönetet mondott a segítőkész szomszédoknak és a tűzoltóknak, akiknek a segítségével megmenekült az ingatlan. A kocsi és a szalma hamuvá égett, a közeli fák megpörkölődtek, a nagyszülők és az unokák most is félelemben élnek, a tettesek pedig még nem kerültek elő.

Az eset megtörténtekor a Kiss házaspár éppen a barátainál tartózkodott, a nagyszülők pedig már benn tévéztek a nappaliban, amikor arra lettek figyelmesek, hogy egy csapat fiatal vonul át az utcán. Ezen a békés környéken szokatlan az utcai hangzavar, ricsaj, ezért ki-kinéztek az emberek, és így több szomszéd is szemtanúja volt a 15-17 fős társaság vonulásának. A szomszédasszony azt is látta, amint meggyújtják a kocsin a szalmát, azonnal kiszaladt az utcára, kizörgette az idős Kisséket, s máris hívták a tűzoltókat és Róbertet. A férfi percek alatt odaért a házhoz. Néhány locsolócsővel kezdték el oltani a házak fölé csapó lángokat, de hamar rájöttek, hogy önerőből nem tudják eloltani az égő szalmabálákat. Róbert és édesanyja ekkor belülről kezdték locsolni a horogfákat meg a tetőléceket, hogy a tűz ne tudjon befelé terjedni. Hamarosan megérkezett a tűzoltókocsi, így senki sem sérült meg, és a ház is megmenekült – mondja Róbert. Az anyagi kár is jelentős, a tűz akkora lángokkal égett, hogy a villanyvezetékek is eldurrogtak, megégtek. Még akkor éjjel kiérkeztek az Elektrovojvodina szakemberei, hogy elhárítsák a károkat, de szétégett a kábeltévé-vezeték és a járdaszéli kedves fák is, amelyeken a gyerekek szoktak bújócskázni. Kiss szerint a mogyoró- és a meggyfa hatalmas zöld tömege gátolta meg a lángok átterjedését a családi házra. Amint eltakarítják a romokat, újakat ültet, mert ahogyan a nagyapja tanította: ha kivágsz egy fát, ültess helyette másikat!

A rendőrség is megérkezett a helyszínre, elvégezte a szükséges intézkedéseket. Megkeresésünkre pedig szóvivőjük azt nyilatkozta, hogy elvégezték a helyszínelést, személyi sérülés nem történt, 200 bála szalma lett a tűz áldozata, a becsült kár pedig a pótkocsit is beleszámítva 40 ezer dinár. A tűz okát nem állapították meg.

Kiss szerint egy használt pótkocsi ára 2-3 ezer euró, bár olyan, amilyen neki volt, nem lesz másik.

Másnap a polgármester is a helyszínre sietett. Fejsztámer Róbert a Családi Kör megkeresésére elmondta, hogy széleskörűen tájékozódott az eset részleteiről, illetve komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy mielőbb kézre kerítsék a tetteseket. Egy héten belül jelentős áttörés várható az ügyben – árulta el Magyarkanizsa polgármestere, de a folyamatban lévő nyomozás érdekében több információt nem adott ki szerkesztőségünknek. Az önkormányzat részéről azonban mindent megtesznek a károk enyhítésének érdekében, annak ellenére is, hogy a város nem tud minden bajbajutotton segíteni – és nem is ez a dolga –, de Kissék számíthatnak Magyarkanizsa és a Kanizsa Feszt támogatására, habár sem az önkormányzat, sem a fesztivál nem felelős az ügyben – mondja Fejsztámer. A polgármester sajnálatát fejezte ki a keletkezett károk miatt. Mivel éppen az aratási időszakban érte olyan veszteség a családot, amelyet nagyon nehezen tudna most pótolni, ezért azt is felajánlották, hogy nagyobb gazdaságok bevonásával akár mezőgazdasági eszközöket is Kissék rendelkezésére bocsátanak, hogy ne legyen még annál is nagyobb a kár, mint amekkorát a tűz okozott. Fejsztámer Róbert elvárja, hogy mielőbb név szerint is ismeretesek legyenek az elkövetők, az önkormányzat pedig abban is segít, hogy a jogi és az anyagi számonkérésben közvetítsen a család és a tettesek között. Magyarkanizsa számára tanulságos ez a történet, a közösség, az önkéntes tűzoltók, a közművállalatok, a szomszédok jelesre vizsgáztak – nyilatkozta a polgármester. Bízik abban, hogy ilyesmi soha többé nem fordul elő városában.

A károsult is sajnálatosnak nevezte, hogy az incidens egybeesett a Kanizsa Feszt rendezvénnyel, semmiképpen sem akarja összemosni a fesztivált és a gyújtogatást, de – ahogyan fogalmaz – a tények arról árulkodnak, hogy a tettesek is a rendezvényre tartottak akkor éjjel. A 2013 óta megrendezésre kerülő Kanizsa Feszt korábban a Tisza-parton volt, az idén költöztették a rendezvényt az V. kerületbe a Vásártérre, Kissék házától csupán néhány száz méterre. Róbert nem a fesztiválra vagy a fesztiválozókra dühös, igazából nem is dühös senkire, ahogy mondja: a harag megeszi az ember lelkét, ezért senki iránt nem táplál haragot, de mint hozzáteszi, felmentést sem ad, a felelősséget mindenkinek viselnie kell.

Az esetről először a Szabad Magyar Szóban jelent meg egy rövid hír: Róbert Facebook-bejegyzése alapján számoltak be az eseményekről, ezt követően a televízió is kivonult a helyszínre, a polgármester, a helyi közösség elnöke és a fesztivál szervezői is elítélték a történteket.

A család az eset után egy héttel is nyugtalan. Róbert meséli, hogy miután eloltották a lángokat, az adrenalin még sokáig dolgozott bennük, nem is hunyták le a szemüket azon az éjszakán, a szomszédasszony vitte át magához a gyerekeket, ők a mai napig rettegnek éjszaka, és nemcsak Róbert gyermekei, de az utcabeliek is félnek, hiszen sokan közülük is látták a hatalmas lángokat. A gyújtogatás és a sokk egyfajta lelki traumát is okozott mind a szülőkben, mind a gyerekekben – fogalmaz a gazda, hozzátéve, hogy a gyújtogató fiatalok nemcsak anyagi kárt okoztak, hanem az ember lelkébe gázoltak bele ezzel a tettel.

Róbert szerint a fiataloknak igenis jár a szórakozás, de ami itt történt, az túlmegy minden határon. A szomszédasszony elmondása szerint azok a fiatalok, akik meggyújtották a szalmát, még fotózták, kamerázták is telefonjukkal a lángoló kocsit, miközben menekültek a helyszínről. Józan gondolkodású ember ilyet nem tesz – teszi hozzá a károsult. Kiss Róbert elmondta, hogy őt még úgy tanították, annak van értelme, hogy valamit létrehozzunk, teremtsünk, nem pedig a rombolásnak. Este, ha leül az ember, akkor boldogsággal tölti el a tudat, hogy csinált valami hasznosat akár a családja, akár a szomszédjai, környezete számára, annak is örülni tudok, ha valaki magának vett valamit, mondjuk, egy új mobiltelefont, amire vágyott, ezért nem értem azokat, akik másoknak kárt okoznak, és ráadásul ekkora kárt és ekkora ijedtséget – vallja Kiss.

A szalmatárolás egyébként nem a lakóházak mellett történik, de a gazda a késő estig elhúzódó munkavégzés miatt aznap nem vitte ki a pótkocsit a földre. Tudják, hogy a szalma a legveszélyesebb a ház körül, ezért igyekeznek tűzbiztos helyre vinni, de a földekről hazatért fáradt emberekre még naponta közel háromórás munka vár a tehenek, jószágok körül, így június 30-án ott maradt a pótkocsi az utcán. Róbert hajnali három órakor kezdi a munkát, akkor megy a lucernaszénásba, most ért véget az aratás, tejet termelnek, sajtot is készítenek otthon, folyton dolgoznak, és azon a pénteken is rájuk esteledett, nem maradt idő és erő sem a pótkocsira.

Róbert néhány évvel ezelőtt nagyapjától vette át a családi gazdaságot, korábban gyárban is dolgozott a műszaki részlegen, de ma már a gazdálkodásnak él, többszörösére fejlesztette és szinte éjjel-nappal működteti a családi gazdaságot. Gyerekként sok mindenről álmodunk, vannak olyanok, akik űrhajósok akartak lenni, Róbert álmaiban már akkor egy olyan élet szerepelt, amilyet most él. A gazda nem állítja azt, hogy könnyű ez az élet, de sok munkával és a viszonteladók, a kupecok megkerülésével meg lehet élni. Hozzáteszi: ahány ember, annyiféle, kívánja, hogy mindenki találja meg az egyéniségéhez leginkább illő foglalkozást. Feleségével 15 éve házasok, ebben a hónapban ünneplik a házassági évfordulójukat.

Kissék nagyon dolgos emberek, másoknak is segítenek, ahol csak tudnak. Soha senkinek nem ártottak semmivel – mondja a családfő –, ezért nem is értik, hogy miért éppen velük történt mindez. A gyújtogatóknak csak egy jó buli volt, de a családjuknak és a környékbelieknek maradandó sebeket okoztak, az utca pedig mindaddig biztosan nem lesz a régi, amíg Róbert új fái ki nem hajtanak a megégettek helyén.

A riport a Családi Kör 2017. július 13-i számában jelent meg. Fizessen elő, olvassa, forgassa a Családi Kört mert Önről és Önnek szól.