Saša Janković, a Szabad polgárok mozgalmának vezetője szerint a társadalomban tapasztalható erőszak megfékezését a párbeszéd lehetőségének kiépítésével kell megkezdeni. A párbeszéd lehetőségének kialakításának alapja pedig az, hogy nem legyőzendő ellenségként kell tekinteti arra, aki nem úgy gondolkodik, mint mi, hiszen mindannyian ugyanannak a társadalmi folyamatnak a résztvevői vagyunk, tudatja az N1.

Saša Janković a Danasnak írt szerzői szövegében leszögezte: Szerbiában gyorsuló ütemben épülnek világok, melyek között egyre nagyobbak a szakadékok, a nem azonos véleményen lévőket ellenségként és árulóként bélyegzik meg, amivel tovább gyengül a nemzeti egység, ez pedig konfliktusokat eredményez.

„Azonnal meg kell kezdeni, kitartóan és hosszan, türelmesen kell építeni a párbeszéd légkörét, amelyben a különböző vélemények képviselői nem legyőzendő ellenségek, hanem annak a közös társadalmi folyamatnak a résztvevői, amelyekben különböző szemszögből láttatnak különböző értékeket és gondokat. Az ilyen társadalmi légkörben megesik, hogy eltérő, néha szögesen szembenálló javaslatok fogalmazódnak meg arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet javítani a helyzeten“ – mondta Janković.

Értékelése szerint az erőszakoskodókat időnként a szavak erejével le lehet beszélni az erőszakról, de mindig készeknek kell lennünk megvédeni a túlélés jogát, a családunkat, az életformánkat, a méltóságunkat, a jövőnket és a szabadságunkat. „Ahhoz pedig, hogy az életünk ne legyen folyamatos konfliktus, tennünk is kell. Igen, politikai téren kell tenni. A polgároknak részt kell venni a destruktív hatalom leváltásában és az intézmények és az állam ismételt felépítésében“ – tette hozzá Saša Janković, aki szerint a bennünket körülvevő erőszak „nem egyedi incidens, hanem főszabály“.

„A büntetési tételek növelésére vonatkozó színpadias bejelentések nem érnek semmit – az embereket nem a nagyobb büntetés lehetősége riasztja el az erőszaktól, hanem annak a bizonyossága, hogy megkapják a büntetést. Hiszen akinek túl sok az öt év a börtönben, annak sok a három is“ – írta Saša Janković.