Szerbiában megnyílt az első elektromos autókat töltő állomás az autópályán, a Preševo fizetőkapunál, a macedón határ közelében, tudatta a közlekedési minisztérium.

Ez az első az összesen öt ilyen berendezés közül, amelyet hamarosan birtokba vehetnek az elektromos autók tulajdonosai. Az elektromos töltőállomások a legkorszerűbb berendezések, amelyeken ingyenes internetkapcsolat is elérhető.

A környezetbarát autókat kiszolgáló töltőállomások telepítését a 10-es közlekedési folyosó mentén Zorana Mihajlović építésügyi miniszter kezdeményezte. Már a következő napokban várható egy újabb töltőállomás telepítése a horvát határ közelében a Šid fizetőkapunál.

A harmadik töltőállomás Bubanj potoknál lesz, Belgrádban. „A célunk az volt, hogy idén nyáron még több járművet vonzzunk legjelentősebb közlekedési folyosónkra, a 10-es korridorra. Ez a kormány nemcsak, hogy befejezi ennek a folyosónak a kiépítését, hanem azon is intenzíven dolgozik, hogy ez olyan korszerű útvonal legyen, amelyet a legkorszerűbb felszerelésekkel látunk el, amely alkalmas a környezetbarát elektromos autók teljes körű kiszolgálására is” – mondta Mihajlović kormányfőhelyettes.

Augusztusban két további elektromos töltőállomást is üzembe helyeznek: egyet Dimitrovgradnál, a másikat pedig a magyar határhoz közeli, déli szabadkai autópálya-lehajtónál.

A töltőállomásokon egyszerre három autó töltése lesz megoldott, s minden töltőállomásnál biztosított lesz az ingyenes internet-elérés is.