„Lángokban áll a Kotori-öböl, Hercegovina és Dalmácia. Ez nem lehet véletlen, pont akkor, amikor az előrejelzések alapján tudni lehetett, hogy erős búra fúj négy napon át – nyilatkozta Davor Domazet Lošo nyugalmazott horvát tábornok, aki szerint az erdőtüzeket a horvátgyűlölő jugoszlávok okozták.

Noha Andrej Plenković horvát kormányfő szerint az erdőtüzek okát egy vizsgálat után tárják majd fel, vannak, akik szerint szándékos gyújtogatás történt. Közéjük tartozik a tábornok is, aki egy lépéssel tovább is ment, szerinte a tüzet azok a jugoszlávok okozták, akik gyűlölik Horvátországot és a horvátokat ezzel pedig egy aszimmetrikus háborút folytatnak Horvátország ellen.

Érvelése szerint a Kotori-öbölben, Hercegovinában és Dalmáciában is horvátok élnek, így aztán bárki bármit is mond, ezeket a tüzeket szándékosan okozták. A kilencvenes években aktív horvát tábornok szerint a tüzek Horvátország ellenségeinek érdekében állnak, ők pedig nem mások, mint a jugoszlávok.

„Azok, akik nem tudnak belenyugodni a független horvát állam létezésébe, amelyet megvédtünk a honvédő háborúban. Az ő érdekük az, hogy Horvátország lángoljon, mert az erdőtüzek is az aszimmetrikus háború egyik formája” – mondta.