Egészségügyi vizsgálat céljából a sürgősségi központba került szerdán a Goša vállalat négy éhségsztrájkoló dolgozója, közölte Milan Vujičić a sztrájkbizottság elnöke, aki szintén részt vesz a tiltakozás e formájában. Mint mondta, ő saját felelősségére elhagyta a kórházat, hogy tárgyalhasson a gyár vezetőségével. Ő és a bizottság két másik tagja csütörtökön ül asztalhoz Goran Knežević gazdasági miniszterrel.

A gyár négy dolgozója három napja tiltakozik az élelem megtagadásával, ezért szállították őket az egészségügyi intézménybe. A Smederevska Palankán lévő Goša vasúti járműveket gyártó vállalat akkor került először a figyelem középpontjába, amikor márciusban egy dolgozója öngyilkos lett nehéz anyagi helyzete miatt. A sztrájk négy hónapja tart, az oka pedig, hogy a Goša 300 dolgozója három éve nem kap rendesen fizetést, járulékaikat sem fizetik és egészségbiztosításuk sincs. A gyár számlája 2014 óta zárolva van az állam és a beszállítók iránti tartozások miatt. A vállalat a munkásoknak 1,8 millió euróval tartozik.

A helyzetet komplikálta az április 3-i tulajdonosváltás, ekkor a szlovák ŽOS Trnava, amely 2007 óta volt a gyár tulajdonosa, 4,2 millió euróért eladta azt a ciprusi illetőségű Lisnart Holdings Limited cégnek, amely mögött szintén szlovák tulajdonosi kör áll. A nikóziai tulajdonosokat még senki se látta, a tulajdonosváltásról a cégjegyzékből értesültek.