Hétfőn egész nap lángokban állt Dalmácia egy része, a helyzet az éjjeli órákban annyira elharapódzott, hogy a tűz Splitbe is kezdett betörni, a város lakói füstfelhőben voltak. Kedd délelőttre javult a helyzet, miután a hadsereget is bevetették és a levegőből is oltani kezdtek, addigra az oltást nehezítő változó irányú erős szél is enyhült. Az oltás még napokig eltarthat.

A kedd reggeli adatok szerint nyolcvan embert kellett ellátniuk a mentőknek, többségük tűzoltó volt, és senki sem sérült meg súlyosan.

Egyelőre még nem derült ki, mi okozta hétfő hajnalban a tüzet, ami a viharos szél és a szárazság miatt terjedt gyorsan. Split és Omiš között, Srnjine, Gornje Sitno, Donje Sitno és Žrnovnica településeken volt legsúlyosabb a helyzet, Splitet keletről fenyegették a lángok.

A Jutarnji.hr szerint csaknem négyszáz tűzoltó küzd a lángokkal, száz járművel vonultak a helyszínre. Az ország központi részéről, például Zágrábból is küldtek erősítést.

Öt tűzoltó repülőgéppel is próbálják megfékezni a tüzet, eddig 3500 tonna vizet engedtek rá a magasból.

Civilek is segítettek az oltásban, köztük a Hajduk Split futballcsapatának szurkolói, a Torcida. A Facebookon indított toborzás eredményeként fél óra alatt ötszázan gyűltek össze.

Az országos tűzoltóparancsnok, Ante Sanader azt mondta a HTV-nek, hogy a tűzoltók megfelelően reagáltak a helyzetre, de nagyon nehéz volt a dolguk, mert az erős szélben gyorsan terjedtek a lángok, amik egyes helyeken 15 méter magasra nyúltak.

A helyzettel párhuzamosan a politikában pedig elkezdődött az egymásra mutogatás. Kolinda Grabar-Kitarović államfő Ausztriából azt üzente, hogy a hadsereg elkésett, korábban kellett volna őket bevetni.

Kedden délután Damir Krstičević védelmi miniszter benyújtotta lemondását. A tárcavezető már hétfőn délután megjelent Split környékén, mint ahogy a hadsereg is.

Erdőtüzek pusztítanak Montenegróban és Horvátországban is

Háromszáz embert kellett evakuálni a Luštica félszigetről, ahol az éjjel óta pusztít erdőtűz. A podgoricai Vijesti tudósítása szerint a tűz néhány családi házat is elért. A lap szerint 100 személyt az állami szolgálatok hajóival szállítottak el, a további kétszáz személy evakuálásához Tivat és Herceg Novi polgárainak járműveit haszálták.