Csongrád-Csanád megyének hívják ezentúl Csongrád megyét, miután a megyei közgyűlés megszavazta Lázár János javaslatát. Csanád megyét a Rákosi-rendszer 1950-ben szüntette meg. Egy része Csongrádhoz, másik darabja Békéshez került.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég több megyének is levelet írt, hogy fontolják meg a történelmi megyenevek újbóli alkalmazását, és bár Pest megye elutasította a Pest-Pilis névre változtatást, a Csongrád megyei közgyűlés június 30-án elfogadta a Csongrád-Csanádot, és Nógrád megyénél is felmerült a változtatás Nógrád-Hont megyére.

Pest megye viszont előbb épp egy hatástanulmányt kért a minisztériumtól, hogy mennyibe kerülne a névváltoztatás, de minthogy ez nem készült el, illetve a Pest Megyei Levéltár is arra jutott, hogy a korábbi Pest-Pilis-Solt-Kiskun név helyett mindenki csak Pest megyének hívta az egységet, a megyei közgyűlés végül leszavazta az ötletet.

A csongrádi névváltást még a parlamentnek is meg kell szavaznia, így a döntés legkorábban szeptemberre várható. Egyelőre nem tudni, hogy mennyibe kerül a változtatás – írja a HVG.